LYS TIL MINNE: Flere lys ble satt ned for å minnes de fire omkomne etter brannen på Herøy på Sunnmøre. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
LYS TIL MINNE: Flere lys ble satt ned for å minnes de fire omkomne etter brannen på Herøy på Sunnmøre. Foto: Fridgeir Walderhaug/DagbladetVis mer

Frykter brannen tok et nytt familiemedlem i natt

- Vi vasser i sorg, lidelser og smerte, sier presten på Herøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For halvannet år siden rammet den tragiske Bourbon Dolphin-ulykken lokalsamfunnene Herøy og Hareid. Den gangen tok havet to fra hver bygd. Igjen har en tragedie rammet øysamfunnene, som bare ligger få mil fra hverandre i havgapet på Vestlandet.

Fire ungdommer er nå bekreftet savnet etter brannen i natt.

- Vi vasser i sorg, lidelser og smerte. Det er venner, eldre søsken, besteforeldre - ja - alle er rammet, sier sogneprest Jens Terje Johnsen til Dagbladet.no.

I familie
Dette er de fire som er bekreftet savnet:

• Kelly Nerland Remøy, 22 år — fra Herøy
• Steffen Myklebusthaug, 22 år — fra Herøy
• Marius Voldsund, 20 år — fra Herøy
• Kamilla Grimstad, 17 år — fra Hareid

Navnene er sluppet i samråd med familene. En av de fire som er savnet etter nattens brann, 20-åringen Marius Voldsund, er fetter til en av de omkomne i Bourbon Dolpin-ulykken, førstemaskinist Ronny Emblem (25) fra Ålesund.

ÅPEN KIRKE: Presten i Herøy, Jens Terje Johnsen var sjelesørger etter forliset til spesialskipet Bourbon Dolphin utenfor Shetland, der åtte omkom. Nå er lokalsamfunnet igjen i sorg.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
ÅPEN KIRKE: Presten i Herøy, Jens Terje Johnsen var sjelesørger etter forliset til spesialskipet Bourbon Dolphin utenfor Shetland, der åtte omkom. Nå er lokalsamfunnet igjen i sorg. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

- Det er en stor familie og nå er det mange som er rammet igjen, sier sognepresten, som selv var sjelesørger og talsmann også den gang.

Ronnys foreldre hadde allerede mistet sin datter Tonje, da Ronny gikk ned med Bourbon Dolpin utenfor Shetland i april 2007. De fortalte sin historie til NRK samme måned.

- Vi tenkte at Bourbon Dolphin er den tryggaste båten han kan være på, sa moren Myrthel til NRK.

I SLEKT: I 2007 døde Ronny Emblem under Bourbon Dolphin-forliset utenfor kysten av Shetland. Hans fetter, Marius Voldsund, omkom i nattens brann.
Foto: Politiets passarkiv / SCANPIX
I SLEKT: I 2007 døde Ronny Emblem under Bourbon Dolphin-forliset utenfor kysten av Shetland. Hans fetter, Marius Voldsund, omkom i nattens brann. Foto: Politiets passarkiv / SCANPIX Vis mer

Råger og Myrthel Emblems andre andre barn, Tonje, døde i en trafikkulykke i 2000.

«Maktesløs»
Nå har det utenkelige skjedd, at enda en i slekta er gått bort - og fire ungdommers liv er gått tapt.

- Marius er en utrolig glad gutt. Morsom å være sammen med og veldig snill. Det føles urettferdig om han har gått bort, sier en tidligere klassevennine av Marius Voldsund til Dagbladet.no.

Ordføreren i bygda sier til Dagbladet.no at han føler seg «maktesløs» i situasjonen som har oppstått.

KJØRT BORT: Fire omkomne ble kjørt bort i dag for obduksjon. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
KJØRT BORT: Fire omkomne ble kjørt bort i dag for obduksjon. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer

- Det er to saker som begge har rammet oss veldig. En kan lure på hvor stor bør vi skal tåle, sa han til Dagbladet.no i formiddag.

Samlet i kirken og rådhuset
I hele dag har ungdom, slekt og venner oppsøkt Herøy kirke og rådhuset.

Dagens gudstjeneste i ble forandret til en anledning for å snakke om de savnede - og seinere på dagen - bekreftet omkomne.

- Vi har jo hatt små grupper, gjerne ungdom som kom to og to sammen, innom for å prate med oss eller hverandre, sier Johnsen.

Krisegruppe
Også rådhuset har holdt åpent i dag.

- Mange pårørende har også vært der for å snakke med krisegruppa. Dette er folk som har erfaring fra Bourbon Dolpin-ulykken og som er på plass for å hjelpe eller støtte i disse dagene, sier Johnsen.

- Dette rammer forferdelig sterkt. Etter det jeg har fått med meg er alle de involverte unge folk med tilknytning til miljøet rundt oss. Dette rammer mange, og det er mange som kjenner noen som er involvert, sier ordfører Arnulf Goksøyr på Herøy.

Fest i huset
Det var fest i boligen i natt og opptil 20 personer var innom, ifølge politiet.

Det ble først meldt at to personer hadde omkommet, men i søndag ettermiddag kom meldingen om at politiet hadde funnet to personer til i det nedbrente huset.

- Vi fryktet at det var flere der inne enn de to første som det ble meldt om først, sier Arnulf Goksøyr, ordfører i Herøy kommune, til Dagbladet.no.

- Gamle sår åpnes
Flere av de involverte i Bourbon Dolphin-forliset var fra Herøy, blant annet David og Oddne Remøy, kapteinen og hans sønn, som omkom.

- Hvordan føles det at kommunen rammes på nytt så kort tid etter Bourbon Dolphin-ulykka?

- Det er to saker som begge har rammet oss veldig. En kan lure på hvor stor bør vi skal tåle. Det er alltid slik at når ulykker skjer, så åpner de gamle sår også for de som har opplevd ting tidligere. Dette er forferdelig vanskelig, sier ordføreren.

Da brannvensenet kom fram i morges var allerede huset overtent.

- Ikke noe kriminelt
Politiet har bedt om bistand fra Kripos til å gjennomføre teknisk etterforskning.

- Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at det kan ligge noe kriminelt bak brannen, sa Erland Schei, informasjonsrådgiver i Sunnmøre politidistrikt, til Dagbladet.no tidligere i dag.

Politiet har i dag gjennomført et overflatesøk av branntomten og sikret åstedet. Sunnmøre politidistrikt har bedt om assistanse fra KRIPOS. Videre arbeid på branntomten vil bli gjenopptatt når mannskap fra KRIPOS er på plass. Dette vil skje førstkommende onsdag, skriver Sunnmøre politisdistrikt i en pressemelding semdti ettermiddag.

LOKALSAMMFUNN RAMMET IGJEN: Det utbrente huset i dødsbrannen på Flusund i Herøy kommune på Sunnmøre  søndag. Fire personer er bekreftet omkommet etter brannen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
LOKALSAMMFUNN RAMMET IGJEN: Det utbrente huset i dødsbrannen på Flusund i Herøy kommune på Sunnmøre søndag. Fire personer er bekreftet omkommet etter brannen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX Vis mer
I NATT: Fire personer er bekreftet savnet etter  boligbrannen på Flusund i Herøy kommune på Sunnmøre søndag.  
Foto: Stein Arne Lilleøy , Vestlandsnytt / SCANPIX
I NATT: Fire personer er bekreftet savnet etter boligbrannen på Flusund i Herøy kommune på Sunnmøre søndag. Foto: Stein Arne Lilleøy , Vestlandsnytt / SCANPIX Vis mer
GJORDE UNDERSØKELSER: Politiet gjorde i dag tekniske undersøkelser i og rundt huset som brant i natt. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
GJORDE UNDERSØKELSER: Politiet gjorde i dag tekniske undersøkelser i og rundt huset som brant i natt. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer
SAMLET FOR DE SAVNEDE: Flere ungdommer og innbyggere samlet seg i søndag kveld for å tenne lys for de savnede etter brannen natt til søndag. Foto: Erik Hattrem
SAMLET FOR DE SAVNEDE: Flere ungdommer og innbyggere samlet seg i søndag kveld for å tenne lys for de savnede etter brannen natt til søndag. Foto: Erik Hattrem Vis mer