Frykter brennmanet-sommer

Havforskningsinstituttet får allerede inn rapporter om at det er så mange maneter i sjøen enkelte steder at det reduserer bademulighetene.

TETT I TETT: Når det er så mange brennmaneter som her, er det ikke noe gøy å bade. Foto: Jan Helge Fosså / Havforskningsinstituttet
TETT I TETT: Når det er så mange brennmaneter som her, er det ikke noe gøy å bade. Foto: Jan Helge Fosså / HavforskningsinstituttetVis mer

Den siste tida har Havforskningsinstituttet fått flere meldinger om at det er observert store mengder brennmanet langs norskekysten.

- Vi har fått rapporter om at det er brennmanet i hopetall på Sør-Vestlandet og mye langs Sørlandskysten, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Tone Falkenhaug til Dagbladet.

- Disse store manetmengdene kan skyldes opphoping eller oppblomstring. Det er vanskelig å si om det er snakk om lokale fenomen, eller om dette gjelder hele kysten, fortsetter hun.

FORSKER: Forsker Tone Falkenhaug. Foto: Havforskningsinstituttet
FORSKER: Forsker Tone Falkenhaug. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer

Umulig å forutsi

Havforskningsinstituttet overvåker alle havområdene, men er ikke til stede overalt - og har derfor ikke den fulle oversikten over manetforekomsten, ifølge Falkenhaug.

De kan heller ikke forutsi om manetene vil bli værende langs land - eller forsvinne ut på havet i løpet av sommeren.

- Slik situasjonen er på de stedene vi har fått rapporter fra, ødelegger manetmengden mye for bademulighetene, sier hun.

- Det kan tenkes at manetene blir værende, og blir enda større og at dette fortsetter utover sommeren. Det kan også skje at de forsvinner. Dessverre finnes det ingen måte spå eller forutsi hvordan manetsommeren blir. Her er det mange faktorer som spiller inn, sier Falkenhaug.

BRENNER: Brannmaneten skyter ut gift for å lamme byttet sitt. Det er denne gifta som gir smerte. Foto: Scanpix
BRENNER: Brannmaneten skyter ut gift for å lamme byttet sitt. Det er denne gifta som gir smerte. Foto: Scanpix Vis mer

Kan bli mange

Manetene trives egentlig best i kaldere vann. I fjor vår var det en kraftig manet-oppblomstring langs kysten, men i den heite sommeren var det svært lite maneter, ifølge forskeren.

- Fralandsvind fører kaldere vann fra dypet og opp i overflata. Da kan manetene plutselig dukke opp langs badestrendene våre, forklara Falkenhaug.

Dersom det har vært en god vinter og vår for manetene, kan de bli svært mange.

- I 2010 var det så store mengder maneter i sjøen at ferjer ble innstilt på Vestlandet. De tetta kjølesystemet til motoren, sier hun.

UVANLIG HAVN: I Baklava-havnen på Krimhalvøya i Ukraina ble det observert millioner av maneter den 11. november. Video: NTB/Scanpix Vis mer

Mulig manetsommer

Maneter er plankton og driver med havstrømmene. Det betyr at havstrømmene har mye å si for om det blir store oppkonsentrasjoner av maneter langs land, sier forskeren.

Det er vanlig at det er en oppblomstring av maneter på forsommeren, forteller hun.

- De formerer seg tidlig på våren, og vokser seg større utover sommeren - og er det nok mat og gode temperaturer kan vi få de tette oppblomstringene vi ser nå, sier hun.

- Tror du dette kan bli en såkalt manetsommer?

- Vi ser allerede at det er mye av dem, og mye tyder på at forholdene er gunstige - så det er mulig, svarer hun.

MANET-SJOKK: Balaklava-bukta i Ukraina så ut til å være dekket av is andre nyttårsdag. Men det viste seg å være store mengder maneter som hadde trukket til overflaten og dannet en skorpe på havet. Video: Reuters. Vis mer

- Meld ifra

- Har du noen tips for å unngå å bli brent?

- Ja, ha med badevakt når du bader - som holder et øye med vannet for deg. Også finnes selvfølgelig muligheten for å bade i elver og ferskvann, der det ikke er maneter, sier Falkenhaug.

Hun oppfordrer alle som ser store opphopninger av maneter om å melde ifra via en app på havfunn.no, slik at de får en bedre oversikt over forekomsten, og også kan oppdage nye arter om de kommer til landet.