NIFST: I dette gatekrysset i Ålesund, like bak Maria Werkeland (21) ble enda en kvinne i 20-årene utsatt for grov vold og voldtekt. Trolig av samme gjerningsmann som angrep tre kvinner i mai i fjor. - Dette er virkelig nifst. Jeg velger å holde meg hjemme, sier skoleassistenten som er på vei fra jobb på Aspøy skole. Hun bor like ved.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG.
NIFST: I dette gatekrysset i Ålesund, like bak Maria Werkeland (21) ble enda en kvinne i 20-årene utsatt for grov vold og voldtekt. Trolig av samme gjerningsmann som angrep tre kvinner i mai i fjor. - Dette er virkelig nifst. Jeg velger å holde meg hjemme, sier skoleassistenten som er på vei fra jobb på Aspøy skole. Hun bor like ved. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG.Vis mer

Frykter brutal voldtektsmann

Sereieovergriper skal ha slått til i veikryss ved politihuset i Ålesund flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
ÅLESUND (Dagbladet): - Dette er virkelig skremmende og nifst, sier Maria Werkeland til Dagbladet. Det er skumring og 21-åringen er på vei hjem fra Aspøy skole der hun jobber som assistent.

Hun passerer krysset der en kvinne i 20-årene natt til søndag ble voldtatt på åpen gate mellom klokka 03.30 og 04.30.

- Det er svært lite fristende å bevege seg i området, det må jeg si, sier Maria som er innflytter og bor sammen med en venninne like ved åstedet.

- Jeg holder meg hjemme. Skal jeg på byen går jeg ikke alene, det er for risikabelt. Mamma og pappa bor jo ikke her, og de er naturligvis bekymret for meg. Og jeg er nok ikke alene om å oppleve dette som skremmende. Også på jobben er disse stygge sakene et naturlig samtaleemne, sier hun.

Serie overgrepDet er en serie volds- og overgrepssaker som nå ryster innbyggerne i bydelen Aspøya i Ålesund. Bydelen ligger nært sentrum og de fleste overfallene har skjedd i samme område.

Det er tre hendelser natt til 10.mai i fjor som ble starten på marerittet. I løpet av natta ble tre kvinner angrepet av det politiet mener er samme gjerningsmann.

Alle ble brutalt overfalt  og utsatt for grov vold og forsøkt voldtatt på åpen gate. Natt til 4. oktober skjedde det igjen. En kvinne ble utsatt for voldtekt og grov vold. Denne voldtekten mener politiet har en annen gjerningsmann. Det samme gjelder for et voldtektsforsøk og grov vold mot en kvinne natt til 11. oktober.

Samme gjerningsmann?Men så slo han til igjen, mannen politiet mener kan stå bak de grove overfallene mot tre kvinner 10.mai. Nå i samme område og nok en gang på åpen gate i et gatekryss få kvartaler fra politihuset. Kvinnen skal selv ha tatt seg fram til politivakta etter voldtekten.

- Vi har fått inn en anmeldelse på voldtekt og grov vold mot en kvinne natt til søndag, i samme område som i mai. Likhetstrekkene mellom disse sakene gjør at vi jobber ut fra at dette kan være en og samme gjerningsmann, sier etterforskningsleder Terje Rishaug ved Sunnmøre politidistrikt.

Han mener overgriperen er svært vågal og tar store sjanser.

Angriper i veikryssHan angriper midt i et veikryss, i et område som er bebodd og som har stor gjennomgangstrafikk.

-Betyr det at det kan ha vært vitner til overfallene?

- Vi håper at folk som har observert noe i det aktuelle tidspunktet og i samme område gir oss tilbakemeldinger. Angrepene har skjedd i en tid på døgnet der restaurantene nylig har stengt og byen tømmes for folk. Derfor vet vi det går mye trafikk forbi området, spesielt drosjer.

Det kan også være at noen har sett noe, men som de ikke har koplet opp mot et overfall. Der for er det viktig at vi får inn alle observasjoner, sier Rishaug og forteller at Sunnmøre politidistrikt vil søke teknisk bistand hos Kripos i disse sakene.

Prioriterer sakenePolitiet holder kortene tett til brystet og ønsker ikke å kommentere hvorvidt de har en god beskrivelse av gjerningsmannen ut over at han trolig har utenlandsk opphav. Men leder for Ålesund politistasjon Endre Flatvad sier til Dagbladet at etterforskningen har høy prioritet.

- Vi sperret av området umiddelbart og søkte også med hunder i nabolaget uten resultat. Nå vil vi blant annet gjennomføre en dør til dør aksjon i området.

- Det har også kommet kritikk mot politiet for å ta for lett på dette. Hva sier du til det?

- At det gjør vi ikke. Disse sakene, og andre voldssaker har høy prioritet hos oss, men det er viktig for oss å fortelle at vi gjør noe med det, og at det faktisk ikke er slik at antallet voldssaker har eksplodert i Ålesund.

- Trygg byÅlesund er fortsatt en trygg by, og vi øker bemanningen med patruljering i sentrum i helgene. Samtidig er det uansett riktig å be folk ta forholdsregler når de skal hjem fra byen, sier han.

Maria Werkland bor fortsatt i venninnens leilighet, og ville bosette seg i området. Den tanken har hun nå slått fra seg.

- Det blir ikke aktuelt, nei. Det går rundt en drittsekk som gjør livet utrygt for alle som bor her. Så for meg er det ikke aktuelt å skaffe leilighet her selv om jeg jobber i skolen like ved. Hadde jeg hatt en jobb hvor jeg hadde vært nødt til å gå hjem på natt og tidlig morgen, så vet jeg ikke hva jeg skulle gjort.

 DRISTIG : - Det er snakk om en gjerningsperson som er svært dristig ved at han angriper kvinner på en åpen gate med stor trafikk, sier etterforskningsleder Terje Rishaug (t.h). Endre Flatvad (t.v), leder for Ålesund politistasjon vil påpeke at politiet prioriterer sakene høyt.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG.
DRISTIG : - Det er snakk om en gjerningsperson som er svært dristig ved at han angriper kvinner på en åpen gate med stor trafikk, sier etterforskningsleder Terje Rishaug (t.h). Endre Flatvad (t.v), leder for Ålesund politistasjon vil påpeke at politiet prioriterer sakene høyt. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG. Vis mer