- Frykter Bush vil angripe Iran

Tjenestemenn i den britiske regjeringen redde for ny krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere ikke navngitte kilder sier til The Times at de frykter Bush vil løse krisen om det iranske atomprogrammet med militære midler.

– Han (Bush) ønsker ikke å overlate dette uløst til sin etterfølger, sier en av kildene til avisa.

Rapportene kommer etter at statsminister Tony Blair torsdag insisterte på at de vestlige landene ikke har noen planer om et militært angrep mot Iran.

– Iran er ikke Irak. Så vidt jeg vet, er det ingen  som planlegger noe angrep mot Iran, sa Blair til BBC.

Forhandlinger om resolusjon

De fem permanente medlemmene av Sikkerhetsrådet pluss Tyskland møtes i London mandag for å diskutere utkast til en ny Iran-resolusjon.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slo tidligere på dagen fast at Iran ikke har innstilt arbeidet med å anrike uran og dermed ikke overholdt fristen fra FN.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice sier at de vestlige stormaktene vil bruke «alle tilgjengelige kanaler» for å forsøke å presse Iran til å endre holdning.

USA ønsker sammen med Frankrike og Storbritannia strengere sanksjoner mot Iran. Tyskland sier at ytterligere forhandlinger er nødvendige, mens Russland og Kina har avvist å kommentere de nye forhandlingene.

Feilaktig etterretning

The Guardian skriver fredag at mye av etterretningen om Irans atomprogram som amerikanske byråer ga til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), viste seg å være feilaktig.

Anonyme kilder i IAEA sier til avisa at de fleste tipsene om ulovlige våpen har vært blindgater.

– Det meste har vist seg å være feilaktig, sier en diplomat med detaljert kjennskap til IAEAs granskinger.

– De ga oss en liste med steder. Inspektørene fulgte den opp og dro til de militære anleggene, men det var intet spor av ulovlig kjernefysisk aktivitet. Nå går ikke inspektørene inn i blinde lenger. Kun dersom tipset passerer en troverdighetstest, sier kilden videre.

(NTB)