Frykter Bush vil kuppe aids-kampen

Leder i Changemaker, Ingrid Stolpestad, frykter at mørkemenn vil kuppe aids-debatten under verdens største konferanse om hiv og aids.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når verdens største konferanse om hiv og aids starter i Bangkok denne helga, frykter leder i Changemaker, Ingrid Stolpestad, at mørkemenn med farlige gammeltestamentlige sannheter vil kuppe aids-debatten.

-  Når Bush og hans venner av det mannlige kjønn trekker opp reglene for hvem som skal få penger til bekjempelse av hiv og aids, overser de at kvinner har svært lite å si om sin egen seksualdebut.

Det sier Ingrid Stolpestad i organisasjonen Changemaker.

Til helga skal en rekke norske organisasjoner delta på verdens største konferanse om hiv og aids i Bangkok.

-  På konferansen kommer organisasjoner som mener avholdenhet er god nok beskyttelse mot hiv. Dette er et steg tilbake til mørkemenn og gammeldagse holdninger som er direkte farlige, sier Stolpestad.

Reaksjonære krefter

Det er knapt et år siden Bush kunngjorde at han ville øremerke 15 milliarder dollar til bekjempelse av hiv og aids gjennom et eget fond kalt PEPFAR, (President's Emergency Plan for AIDS Relief).

Pengene fordeles til frivillige organisasjoner i 14 land i Afrika og Karibia. Organisasjoner som Caritas, Catholic Relief Services og Opportunity International er blant mottakerne. Felles for disse er at de ikke ønsker kondombruk av religiøse grunner.

Dette samsvarer med PEPFARs mottakskriterier, som sier at man ikke skal oppfordre «vanlige folk» til kondombruk, men dem som er i høyrisikogrupper.

-  Vi må fortelle de unge at avholdenhet er den eneste måten å unngå smitte på, sa Bush under lanseringen av fondet. Og framholdt første del av ABC-prinsippet, avholdenhet (abstinence), troskap (being faithful) og kondom (condom use), som den beste metoden for å unngå å få aids.

-  Ikke mulig

Justin Parkhurst ved London School of Hygiene and Tropical Medicine uttaler at dette er en uholdbar metode.

-  En stor andel av de smittede er blant gifte par, hvor A og B (avholdenhet og trofasthet) ikke er mulig, sier Parkhurst.

-  Menn har ofte partnere utenfor ekteskapet, og når de blir smittet, gir de viruset til konene sine. Da blir de smittet selv om de er trofaste.

Også biskop Gunnar Stålsett er bekymret for president Bushs føringer i aids-debatten.

-  Det er problematisk når man satser på teorier som er direkte feilaktige. Som for eksempel når den katolske kirke er motstander av kondom, selv om dette er den vitenskapelig sikreste metoden mot smitteoverføring, sier Stålsett.

-  Det må ikke bli slik at midler gis til organisasjoner som motarbeider realistisk informasjon, sier Stålsett, som selv skal delta på den internasjonale konferansen.

<B>AIDS-PARADE:</B> Thailandske studenter deltar i en parade for å markere den femtende internasjonale aids-konferansen som holdes i Bangkok fra 11. til 16. juli.
<B>SKEPTISK: </B> Ingrid Stolpestad