Iskanten:

- Frykter corona-blinde politikere

Ifølge NRK vil regjeringen flytte iskanten sørover, men ikke like langt som miljøekspertene ønsker.

OSLO  20150124.
Iskald protest foran Stortinget lørdag ettermiddag. Regjeringen fastsatte tidligere denne uken en ny grense for havisen. Nå går iskanten nord for samtlige områder som er åpnet for olje- og gassvirksomhet. Flere er bekymret for at det betyr mer oljeindustri i sårbare områder, og lagde snømenn med plakater: "Hold iskanten "hvit" ! Nei til oljedrit !" og "Skam dere"!
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20150124. Iskald protest foran Stortinget lørdag ettermiddag. Regjeringen fastsatte tidligere denne uken en ny grense for havisen. Nå går iskanten nord for samtlige områder som er åpnet for olje- og gassvirksomhet. Flere er bekymret for at det betyr mer oljeindustri i sårbare områder, og lagde snømenn med plakater: "Hold iskanten "hvit" ! Nei til oljedrit !" og "Skam dere"! Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av denne uka, trolig i statsråd på fredag, vil den sittende mindretallsregjeringen legge fram sine planer om hvor langt nord de mener det skal være tillatt med oljeaktivitet.

Venter i spenning

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond venter i spenning på regjeringens oppdaterte forvaltningsplan for Barentshavet og hvor grensen for iskanten skal gå.

– Vi frykter politikerne blir coronablinde i den økonomiske nedgangstida, og dermed lar olje- og gassnæringen overstyre miljøkunnskapen i iskantsaken, sier Karoline Andaur til Dagbladet.

Med coronakrisen som bakteppe, en historisk høy arbeidsledighet, lav oljepris og en krympende økonomi, skal regjeringen finne balansen mellom vern og bruk av et enormt stort område i Barentshavet.

Kan ikke løse én krise med en annen

- Vi forstår godt at politikerne ønsker å gi folk en jobb å gå til i en svært dramatisk økonomisk situasjon. Men svaret på krisen kan ikke være å åpne opp for potensiell oljeaktivitet i sårbare områder med uerstattelig naturmangfold. Miljø- og klimakrisen er dramatisk, og vi kan ikke løse én krise ved å akselerere en annen, sier Andaur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer