Coronaviruset

Frykter corona-demens

Coronaviruset er påvist i hjernen til pasienter med hjernebetennelse, sier lederen for Norsk nevrologisk forening. Nå frykter eksperter at viruset i verste fall kan forårsake demens eller hjerneskader.

POSITIV: Onsdag 20. mai fortalte Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- SARS-CoV-2-viruset kommer vanligvis inn i kroppen via lungene, men kan i noen tilfeller entre kroppen via slimhinner i øyne, nese og munnhule. Da er også veien til hjernen kort.

Det sier overlege Anne Hege Aamodt ved Nevrologisk avdeling ved OUS til Dagbladet. Hun er leder i Norsk nevrologisk forening, og er blant en av flere norske forskere som studerer coronavirusets påvirkning på hjernen.

Også i Sverige forskes det på viruset kan påvirke hjernen. Bengt Winblad er professor og overlege ved geriatrisk klinikk ved Karolinska institutet i Stockholm. I 2015 ble han tildelt svenske Hjärnfondens jubileumspris for sin forskning på Alzheimers sykdom.

- Legene ved min avdeling sier at coronapasientene ofte er veldig forvirrede. Noen pårørende forteller at pasienter har endret personlighet, og at en del har blitt aggressive hjemme. Dessuten er et tidlig tegn ofte at luktesansen er svekket, sier han til Dagbladet.

Alt dette, mener Winblad, kan tyde på at coronaviruset rammer hjernen, og i verste fall kan forårsake hjernebetennelse. I ytterste konsekvens kan det føre til demens hos noen, frykter han. Han har tidligere luftet de samme tankene for svenske Aftonbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer