Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter coronasmitte for Krekar

Forsvarer Brynjar Meling mener mulla Krekar ikke kan utleveres til Italia nå.

- KAN BLI SYK: Mulla Krekars forsvarer, Brynjar Meling, mener 63-åringen risikerer å bli syk dersom han sendes til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- KAN BLI SYK: Mulla Krekars forsvarer, Brynjar Meling, mener 63-åringen risikerer å bli syk dersom han sendes til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Mulla Krekar kan ikke utleveres til Italia, fordi han er i gruppen som kan bli rammet spesielt hardt av coronasmitte, mener forsvareren hans Brynjar Meling.

- Selv ikke mulla Krekar skal risikere å bli sendt ut til et sted hvor andre mennesker blir frarådet å oppholde seg, sier mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling til NRK.

FHI fraråder reiser til de italienske regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte.

- I fare for å bli syk

Meling mener 63 år gamle Krekar står i fare for å bli alvorlig syk, dersom han utleveres til Italia.

- Jeg skal ikke gå inn på hans helsemessige detaljer, men det er helt åpenbart at alderen i seg selv innebærer at han er i risikogruppen, sier Meling.

Advokaten sender et skriv med kravet til Justis- og beredskapsdepartementet.

I februar kom vedtaket fra departementet om at Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, kan utleveres til Italia. Der ble han i fjor sommer dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror.

Meling påpeker at retten som behandlet saken er i Nord-Italia, et av de områdene som er rammet. I Italia er det registrert 9.172 smittetilfeller og 463 dødsfall, som følge av coronaviruset.

Utvider karantene

Mandag kveld opplyste landets statsminister, Giuseppe Conte, at hele Italia vil få samme krisetiltak som regionen Lombardia og de 14 andre distriktene har hatt de siste dagene.

- Framtida avhenger av oss og vi må alle gjøre vår del, sa Conte ifølge Sky News.

Restriksjonene tilsier at man bør unngå enhver reise inn og ut av et område, så sant det ikke er strengt nødvendig. Italienere vil dermed bli begrenset til reiser i anledning jobb, nødstilfeller eller sykdom. Store sammenkomster forbys og alle idrettsarrangementer avlyses, inkludert fotballkamper.

Ifølge ABC News vil alle skolene i landet forbli stengt inntil 3. april. Lokale medier skriver at statsministeren også informerte om at dette innebærer at alle landets skiresorter lukkes fra og med tirsdag morgen.

De drastiske tiltakene er ventet å få alvorlige konsekvenser for den italienske økonomien.

Hele Norges coronakart