Frykter dårligere kvalitet på FN-Ola

Dramatisk rekrutteringssvikt til FN- og NATO-styrkene er en fare for norsk deltakelse i fredsoperasjoner. Forsvaret er uroet av situasjonen og intensiverer forsøkene på å skaffe flere rekrutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forsvaret kan bli fristet til å sende folk som ikke burde reist. Det er et problem, sier Svein E. Dittmann, overlege ved Stressmestringsteamet for internasjonale operasjoner.

På fem år har antall søkere til fredsbevarende operasjoner sunket fra rundt 12000 til 7000. - Situasjonen gjør oss betenkte. Vi skal sende flere ut, samtidig som vi har færre å velge mellom. Dermed får vi også færre av de beste, sier Svein Graabæk, sjef for personellseksjonen ved FN-avdelingen.
- De som før ikke ville nådd opp opp i konkurransen, blir nå tatt med i vurderingen. Men det er ikke noe B-lag vi har ute i dag, understreker Graabræk.

Årsaker

- Jeg tror noe av forklaringen til nedgangen i antall søknader er at arbeidsmarkedet er blitt bedre, samtidig som soldatene ute har sakket akterut i lønn, sier Graabræk.

Kritikk

Tidligere FN- og NATO-soldater har kommet med lhard kritikk mot Forsvaret, fordi det ikke finnes et eget behandlende hjelpeapparat i det militære.

- Det er feil at Forsvaret ikke har et behandlingsopplegg. Soldater som i internasjonale operasjoner, har en egen psykiatrisk spesialsykepleier.

Det sier Svein E. Dittmann, overlege og leder av Stressmestringsteamet.

- Sykepleieren er med på forberedelsene før utreise og tar vare på dem etter at de kommer hjem. I tillegg har vi nå i nesten to år hatt Stressmestringsteamet for internasjonale operasjoner, sier han.

Skeptiske

Dittmann mener det er et problem at FN- og NATO-soldatene er skeptiske til helsetjenesten.

- Mange soldater har i årevis vært plaget av traumer etter endt fredstjeneste, uten å få gjort noe med det.
- Det er kanskje fordi de ikke ønsker å se seg selv som pasienter, eller er redde for å bli fratatt muligheten til å reise ut igjen, sier Dittmann