Frykter dårligere kvalitet på FN-Ola

Dramatisk rekrutteringssvikt til FN- og NATO-styrkene er en fare for norsk deltakelse i fredsoperasjoner. Forsvaret er uroet av situasjonen og intensiverer forsøkene på å skaffe flere rekrutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Forsvaret kan bli fristet til å sende folk som ikke burde reist. Det er et problem, sier Svein E. Dittmann, overlege ved Stressmestringsteamet for internasjonale operasjoner.

På fem år har antall søkere til fredsbevarende operasjoner sunket fra rundt 12000 til 7000. - Situasjonen gjør oss betenkte. Vi skal sende flere ut, samtidig som vi har færre å velge mellom. Dermed får vi også færre av de beste, sier Svein Graabæk, sjef for personellseksjonen ved FN-avdelingen. - De som før ikke ville nådd opp opp i konkurransen, blir nå tatt med i vurderingen. Men det er ikke noe B-lag vi har ute i dag, understreker Graabræk.

Årsaker

- Jeg tror noe av forklaringen til nedgangen i antall søknader er at arbeidsmarkedet er blitt bedre, samtidig som soldatene ute har sakket akterut i lønn, sier Graabræk.

Kritikk

Tidligere FN- og NATO-soldater har kommet med lhard kritikk mot Forsvaret, fordi det ikke finnes et eget behandlende hjelpeapparat i det militære.

- Det er feil at Forsvaret ikke har et behandlingsopplegg. Soldater som i internasjonale operasjoner, har en egen psykiatrisk spesialsykepleier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer