Frykter De Grønne

Venstre vil heller at du skal stemme SV, og SV heller at du skal stemme Venstre, enn på Miljøpartiet De Grønne. De frykter at nykommeren skal ødelegge valgkampen.

- DE KAN SENKE MILJØSAKEN: Venstre-leder Trine Skei Grande og SV-minister Bård Vegar Solhjell mener at Miljøpartiet De Grønnes inntog ikke nødvendigvis tjener miljøsaken. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet.
- DE KAN SENKE MILJØSAKEN: Venstre-leder Trine Skei Grande og SV-minister Bård Vegar Solhjell mener at Miljøpartiet De Grønnes inntog ikke nødvendigvis tjener miljøsaken. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL/ OSLO (Dagbladet): Et nytt skudd på den politiske stammen, Miljøpartiet De Grønne, begynner å synes på meningsmålingene og gjør det godt i flere av medias valgomater. På VGs siste måling puster de SV i nakken. SV ligger an til å miste ni av elleve mandater - MDG kan få inn ett.

Fryser ut De Grønne Nå går de etablerte miljøpartiene ut og advarer mot å stemme på MDG. De frykter at partiet vil kannibalisere på Venstre og SVs miljøvelgere, slik at ingen av miljøpartiene får innflytelse etter valget.

- Jeg frykter en situasjon der det som skulle styrke miljøsaken i valgkampen ender opp med å svekke den. De to partiene som har hatt sterkest miljøengasjement, ligger tett over sperregrensa. Vi risikerer å miste stemmer til Miljøpartiet De grønne, og til andre partier. Det ville være ille hvis Venstre og SV ryker ut, sier SVs miljøminister Bård Vegar Solhjell.

Han mener løsningen er å stemme fram et av de to etablerte partiene.

- Jeg mener selvsagt at det er best å stemme SV. Men hvis du absolutt ikke tåler SV, stem heller Venstre enn Høyre. Det er mye bedre for miljøet, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande returnerer oppfordringen.

- Hvis du er opptatt av miljø og absolutt ikke tåler Venstre, stem SV. Ja, det kan hende MDG får så mange stemmer at de senker hele miljøsaken. Partier som ikke vil forholde seg til makt, får ikke gjennomslag. Det er det vi trenger, ikke grønn symbolpolitikk, sier hun.

Solhjell mener at MDG for miljøets skyld må slutte å skyte på andre miljøpartier.

- Jeg vil oppfordre MDG og andre miljøinteresserte til å rette skytset mot de partiene som representerer det største problemet. Ikke SV, som har vært miljøpartiet i norsk politikk i mange år, sier Solhjell.

- Plass til flere Talskvinne for Miljøpartiet De Grønne, Hanna Marcussen, er uenig i analysen fra SV og Venstre.

- For det første mener vi at også Arbeiderpartiet tilhører fossilpartiene. Vi skyter på dem så ofte vi kan. For det andre mener vi at det er bra med mer miljødebatt i valgkampen, og tror potensialet for grønne velgere er større enn velgerbasen til SV og Venstre. I 2009 sa 20 prosent av velgerne at de kunne tenke seg å stemme på et grønt parti. Vi har medlemmer som har hoppet over fra alle andre partier, og vi appellerer til mange som ikke har brukt stemmeretten tidligere. Men dette er en typisk argumentasjon som møter nye partier, svarer hun.

- De store slipper unna Valgekspert Anders Todal Jensen tror MDG-effekten kan slå begge veier.

- Det er absolutt mulig å se for seg en kannibaleffekt. Det blir ikke flere grønne velgere av den krangelen som nå pågår. Samtidig kan krangelen føre til at de grønne partiene satser friskere, slik at motsetningene blir klarere, sier han.

Han mener det er et stort paradoks at småpartienes miljøkrangling fører til at de største partiene kan gå gjennom valgkampen uten å diskutere miljøspørsmål. Dermed forblir miljø et nisjetema.

- Men det er uttrykk for en strategi, og har den først sluppet løs, er den vanskelig å stoppe, sier han.

I går var det miljødebatt med Grande, Solhjell og stortingspolitikere fra de andre partiene i Arendalsuka. Miljøpartiet De Grønne deltok ikke.