STERKE REAKSJONER: KrFs Inger Lise Hansen mener Ap-fraksjonen på Stortinget som vil todele foreldrepermisjonen er «helt virkelighetsfjerne», Frps Sylvi Listhaug blir uvel av forslaget fra «barnepikene i Ap», og Høyres Linda Cathrine Hoftstad Helleland blir «skremt» av «klåfingra» politikere som ønsker å detaljstyre familielivet. Foto: Dagbladet
STERKE REAKSJONER: KrFs Inger Lise Hansen mener Ap-fraksjonen på Stortinget som vil todele foreldrepermisjonen er «helt virkelighetsfjerne», Frps Sylvi Listhaug blir uvel av forslaget fra «barnepikene i Ap», og Høyres Linda Cathrine Hoftstad Helleland blir «skremt» av «klåfingra» politikere som ønsker å detaljstyre familielivet. Foto: DagbladetVis mer

Frykter de «klåfingra barnepikene» i Ap

Frp, Høyre og KrF slakter Ap-deling av permisjonstida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Opposisjonen raser over Ap-fraksjonen i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget som i Dagbladet i dag ønsker å dele foreldrepermisjonen likt mellom mor og far.

- Jeg kjenner jeg blir uvel av at politikere til de grader har som ambisjon å overkjøre familienes valgfrihet. Det er så lite tolerant som det går an å bli, sier Frp-byråd for eldere og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug.

Hun liker dårlig at en samlet Ap-fraksjon nå taler Jens Stoltenberg midt i mot, og krever en todeling av foreldrepermisjonen.

Like mye til hver
Aps fraksjonsleder Anette Trettebergstuen sier følgende til Dagbladet:

- Med all respekt for lønnsoppgjøret, er oppgjøret egentlig en avsporing for å få til likelønn. Vi kommer ikke utenom at de egentlige virkemidlene er i familiepolitikken.

Derfor vil hun og de fire andre av Aps stortingsrepresentanter ha en mest mulig lik deling av foreldrepermisjonen. I minste fall en tredeling av permisjonen hvor mor og far får tildelt en tredjedel hver, mens den siste kan deles helt valgfritt.

- Fraværet ved foreldrepermisjon bidrar i seg selv til lønnsforskjeller mellom menn og kvinner. Derfor bør permisjonstida deles likt mellom menn og kvinner, siden fraværet er høyest blant kvinner, sier Steinar Gullvåg.

«Barnepikene i Ap»
Frp-byråden frykter utviklinga om det hun omtaler som «barnepikene fra Ap» får gjennomslag i regjeringen.

- Statens klamme hånd skal ytterligere skrus til. Barnepikene fra Ap som vet hvordan vi skal leve livet vårt og hva som er bra for oss har ingen grenser i debatten som omhandler familien, sier Listhaug.

- Blir skremt
Også fra Høyres kvinnepolitisk leder, Linda Cathrine Hofstad Helleland, får Ap-fraksjonen ramsalt kritikk.

- Jeg blir skremt av slike politikere som Anette Trettebergstuen. De rødgrønnes forslag er nok et eksempel på klåfingra politikere som ser det som sin oppgave å detaljstyre familielivet. De bruker familien som et eksperiment for likestillingspolitikken, sier hun.

- Helt virkelighetsfjerne
KrFs nestleder Inge Lise Hansen, mener Ap-fraksjonen er «helt virkelighetsfjerne».

- Konsekvensene av en todeling er at kvinner som ønsker å fullamme, blir tvunget til å gå ut i jobb før de er ferdig med å fullamme. I tillegg tar en todeling vekk enhver for for fleksibilitet og valgfrihet for familien. Det er positivt at fedre tar ut mer permisjon og at noen vil dele femti-femti, men for veldig mange vil det bety å ta bort den valgfriheten man har i dag, sier Hansen.

Ikke eneste svaret
KrF-nestlederen mener Ap-representantene bommer når de tror en todeling av permisjonstida er det som skal til for å få til likelønn.

- Denne regjeringa har ikke greid å få til en likelønnspott. Dessuten vil en lovfestet rett til å følge lønnsutviklinga mens man er i permisjon, forhindre at kvinner sakker akterut lønnsmessig. Dessuten er det på tide med selvstendig opptjeningsrett for alle fedre, noe denne regjeringen enn å ikke har klart å innfri.

Anette Trettebergstuen mener kritikken ikke er overraskende.

- Vi har jo sett at Høyre og Frp ønsker å gå i motsatt retning. Aps landsmøtet vedtok å skape en debatt om hva som kunne oppnå full liklønn. Med opposisjonen får vi aldri til reell likelønn. De er ikke villig til å ta i bruk virkemidlene som må til. Likestilling er bra for barna, foreldre og samfunnet generelt, derfor er det nødvendig å ta diskusjonen om hva slags innretning vi skal ha på foreldrepermisjon for å få til likelønn, sier hun.

VIL TODELE: Aps fraksjon i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vil dele foreldrepermisjonstida likt mellom mor og far, og mener tredeling er et minstekrav for å få ti likelønn. Her er de i Stortingets nye barnerom, Løvehulen. Fra venstre Tove Linnea Brandvik, Thor Erik Forsberg, fraksjonsleder Anette Trettebergstuen, Kari Henriksen og Steinar Gullvåg. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VIL TODELE: Aps fraksjon i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vil dele foreldrepermisjonstida likt mellom mor og far, og mener tredeling er et minstekrav for å få ti likelønn. Her er de i Stortingets nye barnerom, Løvehulen. Fra venstre Tove Linnea Brandvik, Thor Erik Forsberg, fraksjonsleder Anette Trettebergstuen, Kari Henriksen og Steinar Gullvåg. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer