Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter de må kutte tilbud etter budsjettkutt

Innvandrere, trygdede, psykisk syke og arbeidsledige vil rammes av budsjettkutt, frykter Juss-Buss.

OPPSØKENDE VIRKSOMHET: Robin MacKenzie Robinson i  Juss-Buss arbeider med å hjelpe innvandrere og asylsøkere med råd og hjelp. Her orienterer han e n gruppe kvinner og menn som går på språkkurs om deres rettigheter i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
OPPSØKENDE VIRKSOMHET: Robin MacKenzie Robinson i Juss-Buss arbeider med å hjelpe innvandrere og asylsøkere med råd og hjelp. Her orienterer han e n gruppe kvinner og menn som går på språkkurs om deres rettigheter i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Det er tilbud som dette vi må kutte hvis kommunen ikke endrer budsjettet, sier Stian Bonnevie Arntzen, daglig leder i Juss-Buss, jusstudentenes i Oslos rettshjelpstiltak.

Han står i en sal sammen med ti-elleve tidligere flyktninger fra blant Irak, Etiopia og Somalia.

Sammen med Robin Mackenzie-Robinson og Fredrik Ellingsen er han på besøk hos Oslo kommunes norskopplæringskurs på Grünerløkka i Oslo.

I salen sitter ti-elleve tidligere flyktninger fra blant Irak, Etiopia og Somalia.

De får for eksempel lære om fireårskravet for familiegjenforening og at de har krav på arbeidskontrakt.

Språkutfordringer
Juss-buss er et lavterskeltilbud som gir juridisk hjelp i blant annet husleiesaker, gjeld- og familierett og arbeidsrett.

Nå frykter de at tilbudet må kuttes. Juss-buss finansieres delvis av staten og Oslo kommune, og i budsjettforslaget for 2010 kuttes bidraget fra kommunen med 60 000 kroner.
 
I utgangspunktet kan det høres ut som en liten sum, men for Juss-Buss er det svært viktig.

- Det vil gå utover de mest utsatte gruppene i Oslo, som blant annet innvandrere, trygdede, psykisk syke og arbeidsledige, sier Bonnevie Arntzen.

- Mange av dem er dårlige på språk, de kjenner ikke rettighetene sine og de blir enkle å utnytte. Det er mange som ikke forstår hva de har krav på, og de har ofte også liten kapasitet til å følge opp. Personene i disse gruppene må ofte oppsøkes. De er ofte lite klar over sine egne rettigheter, og de har ikke muligheten til å oppsøke advokat, sier han.

Årsaken til at han og de to andre er på besøk på norskkurset, er at Juss-buss driver oppsøkende virksomhet, i tillegg til at de tilbyr hjelp i enkeltsaker.

Denne virksomheten blir redusert kraftig hvis budsjettforslaget går gjennom.


- Trenger informasjonen

Da Juss-buss-gutta nevnte arbeidskontraktene for norskstudente, rakk Zahara Hassan opp handa og spurte:

- Gjelder det også for vikariater?

- Ja, det er nesten viktigere for vikarer, svarte Fredrik Ellingsen.

Zahara Hassan og venninnen Hanan Rajab, som begge kommer fra Irak, synes møtet med Juss-buss var nyttig.

- Hvis vi for eksempel skulle få et problem med en jobb, så er det fint å vite at de kan hjelpe oss, sier Rajab.

- Det er mye av denne informasjonen vi trenger. Mange av reglene er vanskelige å sette seg inn i, sier Hassan.

De to, og de andre kursdeltakerne, fikk muligheten til å ta med seg hjem brosjyrer om alt fra fødsels- og permisjonsregler til arbeidsrett.

- Hvis budsjettkuttet går gjennom, vil vi ikke ha mulighet til å lage brosjyrer lenger. Det koster faktisk en del å holde dem oppdaterte, få dem oversatt til ulike språk og trykke dem opp, sier Bonnevie Arntzen.

Sylvi Listhaug (Frp), byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, er ikke enig i at kuttet er like dramatisk som Juss-Buss skisserer.

- Vi går inn for å gi dem like mye støtte som i fjor, så dette er ikke noe dramatisk kutt, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Endret i fjor
I budsjettet for 2009 ble det foreslått å gi 420 000 kroner fra byrådet. Det ble hevet til 480 000 av bystyret.

- Vi må forvalte pengene vi har så godt vi kan, og Juss-buss er noe av det vi prioriterer. Men vi ønsker å prioritere skole og eldre sterkere i denne perioden, og har prioritert det høyere, sier Listhaug.

- For oss er ikke 60 000 kroner et lite kutt. Vi driver veldig kostnadseffektivt, og hver eneste krone som kuttes, vil gå direkte ut over Oslos innbyggere, svarer Bonnevie Arntzen.

Venstre er blant partiene som kjemper mot at kuttene skal gjennomføres.

- Det ble truet med kutt i fjor også, men da fikk vi endret det, sier Toril Berge, som sitter i helse og sosialkomiteen i bystyret i Oslo kommune for Venstre.

- Det er ikke så lett for alle å bare gå til advokat. Derfor er det viktig at vi har tilbud som dette, og tilbud som også har oppsøkende virksomhet. Det gjør at folk blir klar over rettighetene, og dette er et viktig tilbud som fungerer og som ikke bør kuttes, sier Berge, som også er leder i Oslo Venstre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media