Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter de skal sparke seg fri

Politiet frykter at de to NM-mesterene i kickboksing Erling Havnå og Alf Henrik Christensen skal lede an i en masseflukt fra Stavanger tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Det blir kalt «Festning Forus», NOKAS-menighetshuset. Politiet mener den omfattende sikkerheten er nødvendig, fordi de ser for seg to scenarier: En masseflukt innenfra, og en frigjøringsaksjon med bevæpnede menn fra utsiden. I frykten for en masseflukt, regnes kickbokserne Erling Havnå og Alf Henrik Christensen av politiet som de sterkeste i salen. Frykten er at de skal sparke seg ut, får Dagbladet opplyst:

To dører fra friheten

-  Mot de to norgesmestrene i kickboksing ville vi ikke hatt en sjanse, hevder politikilder.-  Vi har foretatt en grundig risikovurdering og har kommet fram til at det er nødvendig med fotlenker, sier politimester Olav Sønderland. Politiet ønsker ikke å kommentere hvilke konkrete situasjoner de har sett for seg i risikovurderingen, men bekrefter at de har vurdert rømningsfaren.

-  Rent bygningsmessig har ikke rettssalen på Forus de samme barrierene som man har i en vanlig tingrett. Hadde denne saken gått i Oslo tingrett, ville det sannsynligvis ikke vært nødvendig med fotlenker, sier Sønderland.

De tiltalte sitter bare to dører fra friheten i rettssalen. Ingen av politimennene inne i rettssalen har våpen, og rett utenfor ytterdøra står det tre væpnede vakter.

Rundt menighetshuset er det bygget en panservegg.

-  De ytre rammene har vært en viktig del av vurderingen vår, sier Sønderland.

-  Overdramatisering

 KICKBOKSER:  Politiet frykter at kickbokseren Erling Havnå kan være en av dem som skal sparke seg fri fra «Festning Forus». Foto: Hans Arne Vedlog
KICKBOKSER: Politiet frykter at kickbokseren Erling Havnå kan være en av dem som skal sparke seg fri fra «Festning Forus». Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Advokat John Chr. Elden, som forsvarer Havnå, reagerer kraftig på at klienten skal utgjøre en spesiell sikkerhetsrisiko fordi han har vært idrettsutøver på nasjonalt og internasjonalt topp-plan.

-  Utenfor rettssalen på Forus er det hundrevis av bevæpnede politivakter. Rettssalen er en spesialbygget festning. At Havnå som en ustraffet familiefar skal kunne utgjøre en særlig fare, er vanskelig å se for meg. I så fall er dette bare et bevis på politiets overdramatisering for media, publikum og dommere, sier Elden, som mener rettslokalet er bedre sikret enn alle de fengslene de tiltalte har sittet i underveis - uten fotlenker.

-  En mulig flukt fra selve tiltalebenken, er en teori politiet alltid kan anlegge når det er mange tiltalte i en rettssal, sier Elden.

Overrasket

Politimester Olav Sønderland er overrasket over at forsvarerne reagerer på fotlenkene først nå:

-  Allerede i midten av august meddelte vi forsvarerne om at fotlenker ville bli brukt. Den gang var det ingen som protesterte.

Politiet i Stavanger samarbeidet med Oslo-politiet, Politiets sikkerhetstjeneste og politi i andre land da de vurderte hvor rømningsfarlige de NOKAS-tiltalte er. Etter det Dagbladet får opplyst, mener politiet det er flere utenlandske grupperinger som kan ha kapasitet til å hjelpe noen av de tiltalte ut i frihet.Lars-Erik Andersen, som forklarte seg for retten i går, hevder han sov hos en kompis i Oslo da NOKAS ble ranet 5. april i fjor.

NEKTER: Lars-Erik Andersen sier han er uskyldig i NOKAS-ranet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!