NÅ ER TIDEN INNE: - Nå er tiden inne for å gi kapitalismen en samvittighet, sa Angela Merkel, under gårsdagens pressekonferanse med Nicholas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO/ERIC FEFERBERG/SCANPIX
NÅ ER TIDEN INNE: - Nå er tiden inne for å gi kapitalismen en samvittighet, sa Angela Merkel, under gårsdagens pressekonferanse med Nicholas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO/ERIC FEFERBERG/SCANPIXVis mer

Frykter de vil velte en G20-avtale

Sarkozy og Merkel driver høyt spill før toppmøtet starter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): De er enige om at noe må gjøres for å snu verdensøkonomien. Men verdens 20 største økonomier er bare ikke enige om hvordan de skal få slutt på finanskrisen, og samtidig forsøke å forhindre at den globale økonomien havner i det samme uføret igjen.

Lederne for G20-landene vil starte dagen med frokostmøter, før selve forhandlingene tar til i Londons Excel Centre.

Selv om det har vært klare tegn på uenighet i forkant av møtet, tyder alt på at G20-landene vil komme til enighet om strengere regulering av finansmarkedet.

Sarkozy-Merkel-alliansen
Skal det skje må møtevert, statsminister Gordon Brown, forhindre at den tysk-franske alliansen, Angela Merkel og Nicholas Sarkozy, setter en stopper for en historisk avtale, skriver den britiske avisen The Guardian.

For mens USAs president Barack Obama inntok en forsonlig og diplomatisk tone i går, og gjorde det klart at eraen for amerikansk aleneganger er over, kjørte Sarkozy og Merkel en langt mer aggressiv tone da de holdt felles pressekonferanse i går.

Da Obama var på sitt andre besøk i Downing Street siden i fjor sommer, sa han at han var «kommet for å lytte, ikke belære». Han understreket også at USA og Storbritannia må jobbe sammen for å løse finanskrisen.

På et av Londons hoteller var klimaet merkbart kjøligere.

«En så udiplomatisk pressekonferanse på et internasjonalt toppmøte har ikke funnet sted på lenge. Fra første sekund i hotellsalen i London la verken Angela Merkel eller Nicholas Sarkozy skjul på at de ikke vil akseptere noe kompromiss på G20-møtet», skriver tyske Der Spiegel.

De mener Merkel og Sarkozy driver et høyt spill, i et forsøk på å få Obama til å endre kurs.

- Tiden da toppmøter var nytteløse er forbi, tordnet Sarkozy, og gjorde det klart at det ikke vil bli forhandlingsrom i spørsmålet om å få til regulering av finansmarkedet.

- Slik det ser ut nå, passer ikke disse tiltakene verken Frankrike eller Tyskland, sa Sarkozy til radiokanalen Europe 1.

Truet med å trekke seg
Sarkozy har i forkant av G20-møtet lagt skylda for finanskrisen på USA og Storbritannia, og sagt at han vil trekke seg fra toppmøtet, dersom han ikke får det som han vil.

Den franske presidenten ønsker et internasjonalt organ for regulering av verdensøkonomien. Forslaget har møtt sterk motstand fra både USA og Storbritannia og andre EU-land.

De ser i stedet for seg at deres respektive sentralbanker skal samarbeide tettere, og at det skal opprettes en institusjon med mandat til å overse virksomheten til selskaper som opererer i flere land.

GODE VENNER: Gordon Brown og Barack Obama under gårsdagens pressekonferanse, der de understreket det gode samarbeidsklimaet. Foto: AP Photo/Chris Harris/SCANPIX
GODE VENNER: Gordon Brown og Barack Obama under gårsdagens pressekonferanse, der de understreket det gode samarbeidsklimaet. Foto: AP Photo/Chris Harris/SCANPIX Vis mer

Andre ser derfor på Sarkozys utspill som et forsøk på å posisjonere seg, både for velgerne hjemme i Frankrike og på den internasjonale arenaen. På den ene siden kjemper han for et forslag han vet han aldri vil få i gjennom, samtidig som han delvis sparker inn åpne dører. Det vil komme på plass et sterkere rammeverk for å styre verdensøkonomien, mener de fleste ekspertene.

Men Sarkozy virker ustoppelig og vil gå lengre. Han vil ha nye tøffe reguleringer av banker, skatteparadis og hedgefond.

- Avgjørelsene må tas nå, i dag og i morgen. Dette har ingenting med ego eller humørsvingninger å gjøre, sa Sarkozy.

Skal tredobles
I tillegg til dette spørsmålet om regulering, skal G20-landene ta stilling til hvor mye penger som skal gjøres tilgjengelig for utviklingsland gjennom Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil G20-møtet vedta å tredoble IMF-fondet til 750 milliarder dollar, for å få fart på verdensøkonomien.

I går ble Mexico, som det første store latinamerikanske landet siden 90-tallet, nødt til å ta opp 47 milliarder dollar i lån fra IMF. Med få utsikter til at verdensøkonomien er i ferd med å snu med det første, øker pågangen til IMF fra flere fattige land.

Derfor må det en dobling eller en tredobling til av IMF-fondet. Mens Japan har sagt de skal bidra med 100 milliarder dollar og Europa har sagt de vil bidra med opp mot 75 milliarder dollar, ligger mye av presset på Kina.

- Det har allerede vært diskusjoner, og jeg håper virkelig at en så stor aktør vil bidra, sier Frankrikes finansminister Christine Lagarde til Reuters.

London-politiet forventer at demonstrasjonene mot G20-møtet vil fortsette i dag. I går samlet anslagsvis 5000 demonstranter seg i sentrum av den britiske hovedstaden. Demonstrasjonene gikk i all hovedsak rolig for seg, med unntak av enkelte aktivister som forsøkte å storme Bank of England og Royal Bank of Scotland.

87 personer ble arrestert, ifølge BBC.