Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter demonstrasjonen splitter muslimer i Larvik

Muslimsk Larvik-politiker mener morgendagens demonstrasjon mot uttalelsene til Mohyeldeen Mohammad vil øke gnisningene.

- HAN REPRESENTERER IKKE OSS: Muslimer i Larvik tar avstand fra Mohyeldeen Mohammad, og vil mandag arrangere en demonstrasjon mot ham. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
- HAN REPRESENTERER IKKE OSS: Muslimer i Larvik tar avstand fra Mohyeldeen Mohammad, og vil mandag arrangere en demonstrasjon mot ham. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Muslimer fra Larvik har sendt ut en pressemelding om at de ønsker å ha en demonstrasjon mot uttalelsene til Mohyeldeen Mohammad (24) på torget i Larvik klokken 14.30 i morgen.

Den profilerte muslimske Larvik-politikeren Hiam Al-chirout er usikker på om dette er den mest fruktbare måten å gjøre det på. Hun mener det har kommet tydelig fram de siste ukene at mange tar avstand, og sier det er mer behov for en dialog innad i miljøet enn demonstrasjon. 

- Jeg vet at muslimer i Larvik er uenige og at det sikkert finnes noen som støtter uttalelsene til Mohammad, sier Al-Chirout til Dagbladet.

- Moren hans trenger trøstAl-Chirout som er morsmålslærer og kommunestyrerepresentant for SV, er selv blitt bedt om å lede demonstrasjonen. Det har hun takket nei til.

- Jeg ønsker ikke å delta i denne demonstrasjonen. Selv er jeg uenig med uttalelsene til Mohyeldeen, men jeg tenker på hans familie som bor i byen og som ikke har gjort noe galt. Moren hans trenger trøst nå, hun trenger ikke at byens innbyggere går mot sønnen i en demonstrasjon, sier Al-Chirout.

- Han representerer ikke oss, heter det i en uttalelse fra initiativtakerne til demonstrasjonen, ifølge Østlands-Posten.

De ønsker å vise at uttalelsene ikke er representative for flertallet av muslimer i Larvik og Norge.

- Hans ytringer om å true landet med terrorisme, innføre islamske lover i Norge, og å steine homofile til døde, er uakseptable og vi mener det er viktig å få fram at han står ganske alene om disse standpunktene, sier Malika Hamarash og Ahmad Siddiq Umar som er initiativtakere til markeringen.

- Hverdagen kan bli vanskeligAl-Chirout på sin side påpeker at miljøet i Larvik er lite og at alle kjenner alle. Hun har ikke noe imot at folk drar til Oslo for å demonstrere, men er usikker på hva et slikt arrangement kan få av konsekvenser i Larvik.

- Her møter vi hverandre på butikken og vet hvem som bor hvor. Da kan det bli vanskelig å takle hverdagen etter en slik demonstrasjon, sier hun.

Sv-politikeren har stått bak flere dialogmøter mellom muslimer i Larvik, og jobber hardt for å skape vennskap og forståelse på tvers av landegrensene.

- I morgen skal jeg snakke med initiativtakerne til demonstrasjonen, for å diskutere hva som er det beste virkemiddelet for å jobbe videre med saken i Larvik, sier Al-Chirout.

Larvik har 42 000 innbyggerne og Al-Chirout mener rundt 800 av dem er muslimer.

- Det er snakk om kurdere, arabere, somaliere, sudanere og albanere. Mange av dem har forskjellig syn på ting, sier Al-Chirout.

Tror ikke Mohyeldeen mener det han sierSelv er hun uenig i Dagbladets trykking av Muhammad-karikaturen, men forstår ikke hvorfor Mohyeldeen Mohammad kan uttale seg som han gjør.

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte hva han sa under demonstrasjonen i Oslo. Men jeg tror ikke han mener alt han sier. Vi utlendinger kan noen ganger ha feil ordbruk, og på denne måten kan vi bli misforstått. Vi kan slenge ut ord uten å tenke over hva vi sier.

ADVARER MOT Å DEMONSTRERE: Den profilerte, muslimske Larvik-politikeren Hiam Al-Chirout advarer innbyggerne i Larvik mot å demonstrere mot uttalelsene til Mohyeldeen Mohammad i morgen. Foto: Privat
ADVARER MOT Å DEMONSTRERE: Den profilerte, muslimske Larvik-politikeren Hiam Al-Chirout advarer innbyggerne i Larvik mot å demonstrere mot uttalelsene til Mohyeldeen Mohammad i morgen. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling