Frykter «den sovende kjempen»

En rekke forskere advarer i en ny studie mot konsekvensene dersom målene i Parisavtalen ikke blir oppfylt.

«DEN SOVENDE KJEMPEN»: Forskerne slår alarm om konsekvensene dersom innlandsisen i Øst-Antarktis smelter. Foto: NTB Scanpix
«DEN SOVENDE KJEMPEN»: Forskerne slår alarm om konsekvensene dersom innlandsisen i Øst-Antarktis smelter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I studien, som ble publisert hos det anerkjente tidsskriftet Nature forrige uke, advarer en rekke forskere mot farene ved at «den sovende kjempen» - innlandsisen i Øst-Antarktis - smelter.

Hvis den globale oppvarmingen fortsetter i samme tempo, kan nemlig smeltingen i Øst-Antarktis alene stå for rundt 1-3 meter havnivåstigning innen 2300, og 2-5 meter innen 2500, ifølge forskerne.

Venter temperaturstigning

Den globale oppvarmingen har så langt vært på om lag 1,1 grader. Men temperaturen ligger an til å stige videre, i takt med de fortsatt økende globale utslippene av klimagasser.

Tidligere har ekspertgruppen Climate Action Tracker anslått at oppvarmingen innen 2100 kan bli på mellom 1,8 og 2,9 grader - avhengig av hvor mange løfter om utslippskutt som faktisk holdes.

Norge har hittil forpliktet seg til å kutte 40 prosent av CO₂-utslippene innen 2030 og er blant landene som har signert Parisavtalen. I avtalen fra 2015 er den sentrale formuleringen at den globale oppvarmingen skal holdes til under 2 grader, og helst nærmere 1,5 grader, sammenliknet med førindustrielt nivå.

GLØDER: Den russiske biologen Verna Emelianenko ble møtt av et forbløffende syn i den arktiske vinternatta. Video: Facebook Vis mer

Mener tiden renner ut

I studien, som også omtales av The Independent, vises det til at dersom den globale temperaturen holdes under 2 grader, er det antatt at innlandsisen i Øst-Antarktis «bare» vil føre til en havnivåstigning med en halv meter innen år 2500.

Forskerne advarer imidlertid om at tiden renner ut - og at det må handles nå, dersom «den sovende kjempen» ikke skal vekkes.

Det understrekes likevel at en viss stigning i havnivåer vil være unngåelig som følge av smeltingen i Vest-Antarktis og den arktiske regionen. Verdens innlandsis krymper nå mer enn tre ganger raskere enn for 30 år siden.

Forskeren Nerilie Abram, som er én av forfatterne bak studien, sier ifølge The Independent at innlandsisen i Øst-Antarktis er svært følsom for selv beskjedne scenarioer for global oppvarming.

- Den er ikke så stabil og beskyttet som vi en gang trodde, sier hun, og legger til:

- Å oppfylle og styrke våre forpliktelser til Parisavtalen vil ikke bare beskytte verdens største innlandsis, men også bremse smeltingen av andre store innlandsiser i Grønland og Vest-Antarktis, som er mer sårbare for global oppvarming, sier Abram.

SJELDENT SYN: Et enormt isfjell har nylig brutt ut fra Antarktis. Isfjellet er på størrelse med tre ganger Oslo kommune. Foto: AP Vis mer

FN advarer

FNs klimapanel IPCC har tidligere advart om at vi begynner å få svært dårlig tid dersom verden skal klare å holde temperaturstigningen under 1,5 grader og dermed unngå de mest ødeleggende klimakonsekvensene.

- Vi står overfor en rekke utfordringer, som å begrense den globale oppvarmingen, EUs grønne giv og målet om netto nullutslipp innen 2050, sa Mauro Facchini ved EU-kommisjonens generaldirektorat for forsvarsindustri og romfart, etaten som har ansvar for Copernicus.

- At vi allerede ser klimarelaterte ekstremhendelser i Europa understreker at det haster.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer