AVANSERT: Signalsøkeren (TPL) er er i stand til å plukke opp signalene fra den svarte boksen helt ned til en dybde på 6100 meter. Foto: Reuters / NTB scanpix
AVANSERT: Signalsøkeren (TPL) er er i stand til å plukke opp signalene fra den svarte boksen helt ned til en dybde på 6100 meter. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Frykter den svarte boksen har gått tom for batteri

Signalet er blitt borte igjen for letemannskapene som leter etter det malaysiske mysterieflyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det de siste dagene har kommet lovende meldinger fra søkeområdet etter Malaysia Airlines' flyvning MH370, melder nå Daily Telegraph at utsiktene til å finne den svarte boksen - som inneholder mye av informasjonen verden venter på - ser ut til å svinne.

Signalene som letemannskapene har fanget opp, og trodd at kom fra den svarte boksen i flyet, har nå forsvunnet. Det gjør at letemannskapene nå frykter at batteriene i boksen har gått tomme.

Det har lenge vært klart at letemannskapene hadde svært begrenset med tid før nettopp dette ville skje. Batteriene er ment å vare omkring 30 dager, men kan vare opptil to uker lenger - nå har det imidlertid gått 31 dager siden flyet forsvant og vi er altså «på overtid».

Ikke ny kontakt Angus Houston, som koordinerer det multinasjonale søket, sier til Daily Telegraph at det ikke vil bli sendt ned noen ubåt for å lete etter boksen før signalet - eventuelt - kommer tilbake, eller til man er helt sikre på at boksen er død.

- Det har ikke vært noen ny kontakt, men vi fortsetter i noen dager til - til vi er helt sikre på at batteriene har gått ut, sier Houston.

Det er ifølge The Guardian fint vær i området, noe som i det minste gjør letearbeidet lettere enn det har vært i enkelte tidligere perioder. Det gjør også at dykkere deltar i søket etter vrakrester.
Spesialdetektor Det opprinnelig norske skipet som sporet opp signalene vil fortsette å jobbe i området i noen dager til, og tar i bruk en amerikansk spesialdetektor som er laget for å fange opp signaler fra svarte bokser fra fly.

Om signalet fortsetter å være fraværende, vil ubåten bli sendt inn - men da ikke for å lete etter signaler, men for å lete etter vrakrester.

LEDER SØKET: Angus Houston (t.v.) - her sammen med Australias forsvarsminister David Johnston. Foto: AFP / NTB scanpix
LEDER SØKET: Angus Houston (t.v.) - her sammen med Australias forsvarsminister David Johnston. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Myndighetene erklærte seg svært nær å finne det savnede flyet på mandag, men håpet har nå svunnet litt hen.'

Undervannsøk En såkalt «svart boks» er egentlig en ferdsskriver, som skal kunne gi trafikkdata og annen informasjon ved et havari og andre alvorlige hendelser.

På grunn av dette kreves det at apparatet tåler påkjenningene som kan oppstå ved en flyulykke, inkludert en g-kraft på 3600 g i noen millisekunder, og temperaturer på over 1000 grader Celsius i mellom en halv og én time.

Signalsøkeren (TPL)
er  er i stand til å plukke opp signalene fra den svarte boksen helt ned til en dybde på 6100 meter, har nyhetsbyrået AP tidligere meldt.

DYKKER: Fint vær i søkeområdet gjør at spesialtrente dykkere også deltar i søket - men da etter vrakrester og ikke den svarte boksen, som antas å ligge på stor dybde. Foto: Reuters / NTB scanpix
DYKKER: Fint vær i søkeområdet gjør at spesialtrente dykkere også deltar i søket - men da etter vrakrester og ikke den svarte boksen, som antas å ligge på stor dybde. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer