Frykter depresjon

Blodbadet på verdens børser kan være begynnelsen på en ny depresjon. - Det er all grunn til å være bekymret, sier førsteamanuensis Sverre Knutsen ved Handelshøyskolen BI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som begynte som en krise i IT-sektoren, har for lengst spredd seg til den «gamle økonomien». Knutsen, som er ekspert i økonomisk historie, er betenkt. - Jeg ser flere karakteristiske trekk som vi også tidligere har sett i forkant av økonomiske nedgangstider, sier han og ramser opp:

 • Aksjer innen en bestemt sektor blåses opp - før bobla sprekker. I uroen som skapes, sprer nedgangen seg til andre sektorer.
 • Det er stor kredittvekst, noe det også var på 80-tallet og før det store krakket på 30-tallet. Knutsen mener det i dag ligger en «gjeldsbombe» i den amerikanske økonomien, fordi den voldsomme veksten USA opplevde på 90-tallet langt på vei er lånefinansiert. Utlånsveksten er sterk også i Norge. Får husholdningene og bedrifter problemer med å betale gjelda si, er bankene i trøbbel.
 • Husholdningene er usikre, vegrer seg mot å investere i aksjer og handler mindre. Forbruket reduseres, noe som i sin tur rammer både servicenæringen og vareprodusenter.

  Ubalanse


  - Flere krefter trekker i negativ retning. Det er ubalanse i økonomien med stor gjeldsoppbygging og aksjespekulasjon. Hvis ikke vi får betydelig produktivitetsvekst framover, kan dette være innledningen til en varig nedbremsing av økonomien. Jeg er redd aksjekursene har gått vesentlig høyere enn det er grunnlag for, sier Knutsen, som understreker at det er - og alltid har vært - umulig å forutse en økonomisk krise. - De som sier noe annet, tar feil.

  Nye fall


  I går falt aksjene på Oslo Børs med over tre prosent. Igjen var det IT-sektoren som dro mest ned, men også tradisjonelle selskaper som Orkla, Schibsted og Nycomed Amersham sleit på børsen i går. Fallet var ventet etter at både den teknologidominerte Nasdaq-indeksen og den industritunge Dow Jones-indeksen i New York nådde nye lavmål kvelden i forveien. USA er selve lokomotivet i verdensøkonomien. Når de får rusk i maskineriet, stopper det opp verden over.

  - Buy land


  - Bør folk flest holde seg unna aksjemarkedet nå? - Du bør iallfall styre unna spekulative investeringer. Men har du et langsiktig spareperspektiv, er det jo blitt ganske billig å kjøpe fondsandeler nå, sier Sverre Knutsen. Kanskje er det likevel klokest å følge forfatteren Mark Twains råd: «Buy land. They don't make it anymore.»