Frykter det blir datteras siste jul

- Vi fikk den verste beskjeden foreldre kan få, sier foreldrene.

SYK: Iris-Rose lider av en skjelden sykdom med antatt levetid på fire år. Foto: Gofundme
SYK: Iris-Rose lider av en skjelden sykdom med antatt levetid på fire år. Foto: Gofundme Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I jula 2020 ble livene til Shane Torr (32) og Karen Conaghan (39), fra Derbyshire i England, snudd på hodet da deres tre måneder gamle datter, Iris-Rose, brått måtte hastes til sykehuset.

Foreldrene fikk beskjed om at dattera hadde en levealder på knappe fire år.

SKREKKSYN: Moren fanget denne videoen på datterens babymonitor. Video: Tiktok @emstewie17. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Nå, tre år seinere, kjemper fortsatt Iris-Rose (3) for å overleve én til jul, melder lokalavisa Derbyshire Live.

Den verste beskjeden foreldre kan få

Familien skulle åpne julepresanger for tre år siden da Iris-Rose fikk et krampeliknende anfall.

Familien ringte ambulansen umiddelbart og jenta ble hastet til sykehuset.

Utallige tester ble tatt i de følgende ukene. Til slutt fikk hun diagnosen epilepsi. Men tross medisineringen fortsatte anfallene, og de var kraftigere enn tidligere.

Anfallene kunne være alt fra 30 sekunder til én time.

SYK: Familien bruker tiden sin på å gjøre livet til dattera så komfortabelt som mulig så lenge de klarer. Foto: Gofundme
SYK: Familien bruker tiden sin på å gjøre livet til dattera så komfortabelt som mulig så lenge de klarer. Foto: Gofundme Vis mer

- Vi ringte ambulansen mye, da hun ofte stoppet å puste under anfallene. Vi kan ikke telle hvor mange ganger vi måtte se ambulansepersonellet få henne til å puste igjen, sier foreldrene.

I denne perioden fikk familien bedskjeden om at Iris-Rose sto i fare for å dø av SUDEP.

HACKET: Ellen og Nathan Rigney våknet opp midt på natten. Det viste seg at babymonitoren deres var hacket. Video: CNN Vis mer

Ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening, er SUDEP et internasjonalt begrep for «sudden unexpected death in epilepsy», noe som på norsk oversettes til «plutselig, uventet epilepsirelatert død».

- Vi fikk den verste beskjeden foreldre kan få: Vi kan ikke gjøre noe annet enn å håpe at hun overlever, sier foreldrene til avisa.

I koma

Iris-Rose ble intubert og lagt i kunstig koma, forteller foreldrene til avisa.

Heldigvis stoppet de aktive anfallene og den lille jenta fikk hvile. Etter to uker på intensivavdeling var hun stabil og klarte å puste på egen hånd.

Men, det var ikke over enda.

Forventet levealder på fire år

Den livsglade og sprudlende Iris-Rose, som familien kjente, var borte. Jenta ble sendt til videre testing.

Etter noen uker fikk familien den hjerteskjærende beskjeden at datteren hadde mangel på WWOX-genet. Denne mangelen gir en form for funksjonshemning.

Ifølge lokalavisa kan ikke lidelsen kureres, og de fleste barn med diagnosen har en forventet levealder på fire år.

INGEN KUR: Foreløpig er det dessverre ingen kur på sykdommen til treåringen. Foto: Gofundme
INGEN KUR: Foreløpig er det dessverre ingen kur på sykdommen til treåringen. Foto: Gofundme Vis mer

- Til å begynne med var vi sure for at vi måtte kjempe så hardt for å få tatt testene som ledet oss til den endelige diagnosen. Vi følte at vi ble fratatt et helt år av livet hennes - og muligheten til å gjøre ting annerledes - dersom vi visste at vi hadde begrenset med tid, forteller faren.

I dag er Iris-Rose tre år gammel. Hun kan verken prate eller gå som følge av sykdommen, men har lært seg å krabbe takket være fysioterapi.

Hun har også lært seg å kommunisere på sin egen måte gjennom ansiktsuttrykk.

Oppretta kronerulling

Familien har oppretta en kronerulling på innsamlingsnettstedet Gofundme, for å kunne gjøre livet til Iris-Rose så bra som overhodet mulig:

«Vi samler inn penger for å hjelpe henne med å leve et så lykkelig og komfortabelt liv som mulig. For at hun kan fortsette å kjempe. For at vi skal kunne skape fantastiske minner - og for at hun kan fortsette å være et lyspunkt i livene våre, med det store smilet og hennes fantastiske karakter», skriver familien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer