Frykter det ender med drap

Ledende muslimer frykter at «moské-krigen» skal ende i drap. Årsaken til bråket skal være en uforsonlig kamp om makt i menigheten og tilgang på kollekten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Boikott Norge

Det muslimske samfunnet i Oslo er i sjokk etter at kveldsbønnen Central Jamat-e Ahl-e Sunnat moskeen ble et blodbad.

-  Dette kan gå virkelig galt. Vi frykter at dette ender med drap, sier Ap-politiker Khalid Mahmood.

Han var øyenvitne til det blodige slaget i moskeen fredag ettermiddag.

-  Vi var i gang med kveldsbønnen, da villmennene stormet inn. Bare tilfeldigheter gjorde at ingen liv gikk tapt. De hogg vilt rundt seg med kniv og var helt syke, sier en opprørt Khalid Mahmood.

Intens politijakt

I går kveld var tre personer arrestert. Far (55), sønnen og svigersønn. De tre tilhører en gruppe som er i konflikt med dem som i dag har makta i moskeen. Politiet jakter også på to andre menn som tilhører samme miljø.

-  Utover det at vi arrestert noen, og skal arrestere flere, har jeg ingen kommentarer, sier politiadvokat Pernille Nordendal til Dagbladet i går kveld.

 ØYENVITNE: Ap-politiker Khalid Mahmood var selv til stede under det blodige slaget i moskeen fredag ettermiddag. Han avviser at konflikten er en religionsstrid. -  Det er en kamp om makt og posisjoner, sier han. Foto: Harald S. Klungtveit
ØYENVITNE: Ap-politiker Khalid Mahmood var selv til stede under det blodige slaget i moskeen fredag ettermiddag. Han avviser at konflikten er en religionsstrid. - Det er en kamp om makt og posisjoner, sier han. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

Årsaken til at politiet er tilbakeholdne med opplysninger er at de faktisk ikke vet hva som egentlig skjedde i moskeen under kveldsbønnen.

Arrestert på sykehuset

De to falangene som kriger om makta i Central Jamat-e Ahl-e Sunnat moskeen skyller på hverandre og hevder at det var motparten som er kriminelle skurker.

55-åringen som dagens ledelse i moskeen hevder er hovedmannen og angivelige hjernen bak «moské-krigen», ble i går arrestert på Ullevål sykehus.

-  Han ble påført skader og var innlagt på Ullevål, da politiet pågrep ham. Min klient var skadet av kniv i hjerteregionen og i armen, sier advokat Øyvind Bergøy Pedersen i advokatfirmaet Furuholmen.

55-åringen er tidligere ustraffet. Hans bror ble behandlet for skader etter det første slagsmålet utenfor moskeen tidligere på dagen fredag.

Khalid Mahmood som forteller at han ble overfalt under det første slagsmålet og som sier at han var øyenvitne til knivslagsmålet inne i moskeen, hevder at 55-åringen gikk uskadd fra menigheten.

-  Etter at de stormet moskeen og hogg vilt rundt seg med kniv, gikk 55-åringen rolig ut av moskeen. Jeg så at han hadde kniven i handa da han gikk ut. Det var bare hell at han ikke drepte noen inne i moskeen, sier Khalid Mahmood.

En langvarig strid

Dagbladet får bekreftet at det skal ha vært svært vanskelig forhold i moskeen de siste to åra. Striden skal ha toppet seg i fjor, etter jordskjelvet i Pakistan. Noen av de sentrale aktørene i menigheten skal da ha reist til gamlelandet.

Flere mener at maktstrukturen i Central Jamat-e Ahl-e Sunnat moskeen da ble endret.

I fjor høst skal den nå arrestert 55-åringen, hans bror og deres fraksjon ha blitt satt til side.

En annen gruppe overtok makta.

Flere av dem som tilhører det nye regimet hevder at de da oppdaget at det også skal ha forsvunnet penger fra menigheten.

-  Etter at de ble kastet ut, oppdaget vi at kollekten plutselig var mye høyere enn den i snitt hadde vært tidligere. Over 20 prosent mer penger kom plutselig inn, da brødrene mistet kontrollen over kollekten, sier et sentralt medlem i moskeen.

I fjor høst ble de to brødrene anmeldt til politiet for trusler. Saken ble henlagt av politiet i Oslo.

Ingen klan-feide

Det ble i anmeldelsen påstått at flere av medlemmene i det mektige rådet i moskeen skal ha blitt truet på livet. Også imamen skal angivelig ha blitt truet på livet og bedt om å forlate Norge.

Begge parter i striden avviser at kampen om makta i moskeen har noe med noen form for klan-feide- å gjøre.

-  Vi har blitt terrorisert av disse menneskene. 55-åringen har brukt sønnen sin som er en kriminell til å true og herje med folkene i moskeen, sier Khalid Mahmood.

Samtidig avviser Khalid Mahmood at det er en religionsstrid.

-  De mistet makta, posisjonene sine og ble rasende. Men nå må de forstå at de bor i et land med lover og regler og at de ikke kan oppføre seg som villmenn.

-  Jeg kan i hvert fall bekrefte at dette ikke har noe med gjenger å gjøre, sier advokat Øyvind Bergøy Pedersen forsvareren til den 55-åringen.

I fjor høst ble 55-åringen, broren hans og en tredje person ekskludert fra Central Jamat-e Ahl-e Sunnat moskeen.

NRK meldte seint i går kveld at politiet hadde arrestert en fjerde mann etter knivepisoden.

RYKKET UT: Politiet måtte rykke ut to ganger til moskeen fredag.