Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter det ikke er plass til de nye pepper- kakehusene

Bakefeber i Bergen. 100 000 i dusør for å ta Pepperkakeby- vandaler.

MÅ UTSETTE ÅPNINGEN: 90 prosent av Pepperkakebyen i Bergen sentrum ble ødelagt av vandalaer natt til søndag, bare noen timer etter at de siste frivillige husbyggerne og -pynterne hadde gått hjem. Nå må den tradisjonelle åpningen av deigbyen på fredag utsettes, ifølge daglig leder i Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen. Foto: SCANPIX
MÅ UTSETTE ÅPNINGEN: 90 prosent av Pepperkakebyen i Bergen sentrum ble ødelagt av vandalaer natt til søndag, bare noen timer etter at de siste frivillige husbyggerne og -pynterne hadde gått hjem. Nå må den tradisjonelle åpningen av deigbyen på fredag utsettes, ifølge daglig leder i Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Bergensere har engasjert seg sterkt i å gjenreise Pepperkakebyen, som ble rasert natt til søndag.

Engasjementet er så stort at arrangørene frykter at det ikke vil bli plass til alle nye pepperkakehusene folk ønsker å bake.

- Jeg synes det er kjempefint at folk vil bidra. Men jeg frykter at vi vil få plassproblemer hvis alle som har sagt at de skal lage nye hus faktisk gjør det, sier daglig leder Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum til Dagbladet og legger til:

- Vi vil først og fremst prioritere barnehagene og skolene som leverte sine pepperkakehus til oss forrige uke. Orker de å bake igjen, skal de være sikret plass. Vi har bare 500 kvadratmeter til disposisjon.

Voktes døgnet rundt
Kristoffersen tror likevel at de må utsette åpningen av Pepperkakebyen til en gang i neste uke.

- Vi tror ikke vi rekker å gjøre alt som må gjøre ferdig før fredag. Det er leit, men sånn er det.

Arrangørene har skjerpet sikkerheten rundt Bypaviljongen.

- Det er nå folk på stedet hele døgnet. Securitas stiller blant annet med gratis vakter så lenge arrangementet varer, sier Kristoffersen som håper at vandalene vil bli tatt:

- Men det er faktisk ikke det viktigste. De som har gjort det vet hva de har gjort, og det kan nok oppleves som veldig ubehagelig å føle at man har hele Bergen etter seg.

Dusør

Det lokale næringslivet i Bergen har utlovet en dusør på 100 000 kroner for opplysninger som fører til at hærverket i byens sentrum blir oppklart, skriver ba.no.

Bergensavisen har gått sammen med Kaffehuset Friele, Sandven AS og Frydenbøgruppen om dusøret, i håp om at pengene vil motivere flere til å tipse politiet.

- Dette er så skandaløst og så foraktelig. Tenk på alle barn som har jobbet i flere måneder for å glede, så blir det knust av vandaler, sier Herman Friele til ba.no.

Halvparten av pengene går direkte til tipser. Resten doneres til veldedige formål.

- Tapere
Politiet har fått inn flere konkrete tips. Ingen av disse har ført til pågripelse.

Ett av tipsene går ut på observasjoner av en full mann som natt til søndag skrøt på telefon at han hadde knust Pepperkakebyen.

- Det har kommet inn noen tips, men det er ikke all verden. Dette skjedde på et tidspunkt da det ikke var så mange folk i området, sier politioverbetjent Bjørn O. Johsen ved Hordaland politikammer til Dagbladet.

Bergenspolitiet prioriterer saken, men har lite å gå etter til de får analysert til de tekniske sporene på stedet.

650 PEPPERKAKEHUS:
Noen av de sørgelige restene av Pepperkakebyen i Bypaviljongen på Torgallmenningen som ble ødelagt. 
Foto: SCANPIX
650 PEPPERKAKEHUS: Noen av de sørgelige restene av Pepperkakebyen i Bypaviljongen på Torgallmenningen som ble ødelagt. Foto: SCANPIX Vis mer

Politiførstebetjent Karsten Raa var i går langt mindre forsiktig enn sin kollega i omtalen av vandalene.

- Dette er utført av sint ungdom, mest sannsynlig gutter, ingen jenter kan stå bak noe sånt. Dette er gjort for å få oppmerksomhet. Gjerningsmennene klarer ikke skaffe seg positiv oppmerksomhet. Ved å gjøre dette, klarer de å skaffe seg negativ oppmerksomhet, sa Raa til ba.no og utdypet:

— Dette er tapere, som ikke er flinke verken i skole, idrett eller sosialt. De må nærmest være tilbakestående.

Ødelagt natt til søndag
Pepperkakebyen er en årlig tradisjon i Bergen. Flere hundre barn og voksne lager og pynter pepperkakehus som stilles ut i et telt på Torgallmenningen i Bergen sentrum.

Utstillingen skulle etter planen åpne førstkommende fredag.

Nærmere 650 festlig pyntede deighus sto klare lørdag kveld, da ukjente gjerningspersoner kom seg inn på området og knuste mesteparten av den skjøre kakebyen.

- Noen har tatt seg inn i Bypaviljongen på Torgallmenningen og gått berserk. De har knust hundrevis av flotte pepperkakehus, sprøytet ut innholdet i et brannslukkingsapparat og tømt ut maling inne i teltet. Det så forferdelig ut da vi kom dit søndag morgen, sa en fortvilet Kristoffersen til NTB i går.

Folk arbeidet til rundt klokken fire natt til søndag, og de første var på plass igjen i sjutiden for å gjøre alt i stand til åpningen av Pepperkakebyen førstkommende fredag. Hærverket må derfor ha skjedd i timene mellom fire og sju, ifølge Kristoffersen.

Baker for harde livet
Hærverket har vakt stor harme i Bergen.

Samtidig har både politikere og næringslivet engasjert seg i å bygge opp byen, tidsnok til den tradisjonelle åpningen i slutten av uka.

— Nå må vi prøve å reise Pepperkakebyen. Jeg oppfordrer alle bakerne i byen til å hive seg rundt og bake. Det samme gjelder skoler, barnehager, og privatpersoner, oppfordret Bergens ordfører Gunnar Bakke i går i Bergensavisa.

En egen Facebook-gruppe «Redd pepperkakebyen!» ble opprettet i går. Gruppen har i løpet av dagen fått flere tusen medlemmer og mange har hevet seg i bakinga.

Flere enn 100 nye hus ble levert til Bypaviljongen i går ettermiddag.

LETER ETTER VANDALENE: Politiet i Bergen har fått inn flere tips etter hærverket. Foreløpig har ingen blitt pågrepet for ødeleggelsene. 
Foto: SCANPIX
LETER ETTER VANDALENE: Politiet i Bergen har fått inn flere tips etter hærverket. Foreløpig har ingen blitt pågrepet for ødeleggelsene. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media