Svært ALVORLIG: Storbritannia ser på den økende tilstrømningen av innvandrere som prøver å krysse Den engelske kanal i småbåter som svært alvorlig. Video: AP, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer Vis mer

Hundrevis kommer i småbåter:

Frykter det kan bli «dødens kanal»

Innenriksminister Sajid Javid slår alarm om ny fluktrute.

Søndag ble seks iranere plukket opp av grensevakter i Kent på sørøstkysten av England etter å ha reist fra Frankrike via Den engelske kanal, skriver Sky News.

Torsdag fant grensevaktene 23 iranere på tre ulike steder i Kent, og bare timer tidligere stanset den franske kystvakten elleve andre i en liten båt utenfor Sangatte.

Den siste måneden har det vært en kraftig økning i antall personer som kommer i småbåter fra Frankrike og over til Storbritannia.

- Krise

Ifølge The Guardian har det mellom januar og november i år kommet 250 migranter via kanalen. BBC skriver at så mange som 220 personer, inkludert flere barn, har forsøkt å krysse kanalen siden november.

Mange frykter at det ikke er lenge til man hører om migranter som drukner på veien over kanalen, da flere har kommet i joller.

- Folk risikerer livet sitt i uansvarlige forsøk på å ta seg til Storbritannia i usikre båter og i dårlige forhold, sier innenriksminister Sajid Javid.

Han har avsluttet juleferien med familien for å håndtere situasjonen, som betegnes som en krise. Søndag møtte han innenriksministeren i Frankrike for å diskutere krisen.

I SMÅBÅT: Flere frykter dødsfall i kanalen da flere migranter kommer i småbåter. De tre på bildet ble reddet av grensevakter på ferden over til Storbritannia i august. Foto: AFP
I SMÅBÅT: Flere frykter dødsfall i kanalen da flere migranter kommer i småbåter. De tre på bildet ble reddet av grensevakter på ferden over til Storbritannia i august. Foto: AFP Vis mer

Mange iranere

Av de som kommer over kanalen i båter, er det svært mange iranere. Det har også vært en bemerkelsesverdig økning i antall iranske statsborgere i Nord-Frankrike, skriver BBC.

Ifølge The Guardian har 273 iranere blitt overført fra Calais til mottakssentre siden august. Mange av dem hadde da forsøkt å krysse kanalen til Storbritannia.

Caroline Gregory i Calais Action, en gruppe som hjelper flyktninger i Frankrike, sier til avisa at de som regel kommer i lastebiler eller varebiler.

Men ifølge Gregory har skjerpingen av grensene gjort det vanskeligere for innvandrere å smugle seg med på britiske busser og lastebiler, og kan være en av grunnene til at de nå kommer i båter over kanalen.

Det bodde rundt 10 000 mennesker i «jungelen» i Calais da den ble jevnet med jorda i 2016. Siden har den britiske regjeringen investert millioner på grensesikkerhet for å hindre at det vil oppstå en ny leir.

Grensevaktbåter

Sky News skriver at også det milde været og gode sjøforhold kan ha noe med økningen i antall båtmigranter å gjøre.

Det finnes for øyeblikket to grensevaktbåter tilgjengelig i kanalen, men ifølge Sky News vurderer myndighetene å hente lignende britiske fartøy tilbake fra Middelhavet for å stoppe migrantbåtene.

Forsvarsminister Gavin Williamson sier at væpnede styrker er klare til å tilby hjelp om nødvendig.

- Vi har ikke fått noen forespørsler ennå, men hvis det er behov for væpnede styrker, er marinen, luftvåpenet og hæren klar til å hjelpe, sier han til The Sunday Telegraph.

I SAMTALER: Innvandringsminister Caroline Nokes har vært i samtaler med grensevaktene for å håndtere situasjonen. Foto: Victoria Jones / Pa Photos
I SAMTALER: Innvandringsminister Caroline Nokes har vært i samtaler med grensevaktene for å håndtere situasjonen. Foto: Victoria Jones / Pa Photos Vis mer

Visumordning

Miodrag Ćakić i Refugee Aid Serbia sier til BBC at migrantene som nå kommer til Storbritannia er blant de tusen som flyktet til Serbia etter at landet begynte å tilby visumfri tilgang til iranere i august i fjor.

Visumordningen - som mange mener ble misbrukt av innvandrere som ønsker seg til Vest-Europa - ble avsluttet 17. oktober. Da ble det sagt at 40 000 iranere hadde kommet til Balkan-nasjonen.

Ifølge Info Park, et støttesenter for flyktninger i Beograd, estimerer det serbiske politiet at rundt 12 000 iranere ikke returnerte.