Frykter det var leiemorder som angrep faren

Sønnen til imam Shah.

FIKK STØTTE: Jawad Haider fikk mye støtte etter fredagsbønnen. Foto: Bjørn Langsem
FIKK STØTTE: Jawad Haider fikk mye støtte etter fredagsbønnen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jawad Haider, sønnen til imam Nehmat Ali Shah, som mandag ble forsøkt drept da han var på vei hjem fra kveldsbønnen, deltok i dag i fredagsbønnen i Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen.

Han takket der for støtten familien har fått etter drapsforsøket.

- Godt forberedt Haider forteller at det nå går bra med faren. Det mener han ikke skyldes at økseangrepet var halvhjertet.

- Han som angrep pappa forsøkte å drepe ham. Jeg tror han overlevde fordi han klarte å holde seg rolig, at han kom seg fort opp i leiligheten og at vi bor så nærme legevakta og at vi fikk ham fort dit, sier Haider.

Sønnen sier de fortsatt ikke vet hvem som kan stå bak. Men han har inntrykk av at vedkommende var godt forberedt.

- Det spekuleres i at det var et betalt oppdrag. At det var noen som var leid inn. Vi frykter at det er tilfelle. Vårt fremste ønske er at den som gjorde det skal bli tatt så fort som mulig. Hvis det var noen som ikke en gang har adresse i Norge som står bak, kan det bli vanskeligere for politiet, sier Haider, som samtidig sier han har fått oppløftende signaler fra politiet.

- De sier de har mange spor å jobbe etter. Det er bra. Vi er redde for at det skal komme nye angrep, og håper saken blir løst fort, sier Haider.

- Ingen konflikt mellom to fløyer To menn er siktet i saken, men det er rent rutinemessig, da politiet måtte sikte dem for å kunne ransake boligen deres. En av de to mennene hadde tidligere en lederrolle i moskeen, men har vært i konflikt med den siden midten av 2000-tallet, og fikk i 2011 et besøksforbud mot imamen, som senere ble opphevet av lagmannsretten. Haider mener konflikten er blitt framstilt feilaktig i media.

- Det er ikke en konflikt mellom to fløyer. Det er snakk om noen enkeltpersoner som har skapt problemer. Det er egentlig ikke problemer heller, mer enkelte problemmakere, sier Haider til Dagbladet.

- Var en maktkamp Advokat Øyvind Bergøy Pedersen representerer mannen i 50-årene som tidligere hadde besøksforbud mot imamen. Han sier klienten er helt uanig i Haiders framstilling.

HÅPER GJERNINGSMANNEN BLIR TATT: Jawad Haider var i dag i moskeen der faren er øverste religiøse leder. Foto: Bjørn Langsem
HÅPER GJERNINGSMANNEN BLIR TATT: Jawad Haider var i dag i moskeen der faren er øverste religiøse leder. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det er ifølge min klient ikke slik de prøver å få det til å se ut. Det kan virke riktig sett utenfra, men det er ikke en realitet. Min klient var styreleder og prøvde å stå opp for sin sak, blant annet fordi han ønsket en opplyst og liberal retning. Det var en maktkamp, noe som forsåvidt er helt vanlig i et trosamfunn. Etterpå ønsket han å fortsette å utøve sin religion i moskeen. Men han har nå resignert, og funnet seg en annen moské. Det er derfor ingen konflikt lenger i det hele tatt, sier Pedersen til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere skrevet at konflikten var en del av en maktkamp mellom ulike familier. Den ene siden ønsket blant annet å hente en ny imam fra Pakistan, uten at de vant fram.

- Dette er lenge siden. Jeg har ikke lenger noe med imamen eller moskeen å gjøre, sa norskpakistaneren selv til Dagbladet tirsdag.

TALTE: Politispesialist Erik Andersen talte etter Haider. Foto: Bjørn Langsem
TALTE: Politispesialist Erik Andersen talte etter Haider. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer