- Frykter det verst tenkelige

UD fordømmer angrepene i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så langt er 195 personer drept etter at israelske kampfly gikk på vingene og bombet over 40 mål  på Gaza-stripen i dag.

Klokken 16.30 i ettermiddag møtte statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet pressen.

- Vi tar sterk avstand fra voldshandlingene. Begge parter må besinne seg og finne tilbake til våpenhvilen, sa Johansen til Dagbladet.no.


- Hamas framprovoserer

Statssekretæren i UD sier Norge har kontakt med partene på begge sider for å oppfordre til forlengelse av våpenhvilen. I tillegg ser Norge på mulighetene for å få inn humanitær hjelp til de 1,5 millioner innbyggerne på Gaza.

Johansen fordømmer voldshandlingene på begge sider, både den massive israelske responsen og de palestinske rakettangrepene.

- Hamas sendte avgårde 88 raketter julaften og 44 raketter 1. juledag. Det virker ikke som om Hamas er interessert i en våpenhvile, men snarere vil framprovosere en israelsk militær reaksjon, sier Johansen til Dagbladet.no.

Det verst tenkelige

- Hva frykter du vil skje videre nå?

- Skal man si noe fornuftig om Midtøsten må man ta utgangspunkt i det verst tenkelige scenarioet. Og når det kommer til Midtøsten viser det seg ofte å være rett.

- Frykter det verst tenkelige

- Hva er det verst tenkelige scenarioet?

- Det er en massiv israelsk invasjon, sier Johansen til Dagbladet.no.

Egypt spiller nøkkelrolle

Statssekretæren mener Egypt er nøkkelen til å få i stand en våpenhvile mellom partene.

- Israels utenriksminister Tzipi Livni var  i Egypt for et par dager siden på besøk hos preident Hosni Mubarak. Det er Egypt som har kontakt med begge parter, og det er de som må spille en nøkkelrolle for å gjenopprette en våpenhvile mellom partene.

Samtidig sier Johansen at det også må komme i stand en forsoning på palestinsk side, mellom Hamas som styrer Gaza og Fatah-bevegelsen på Vestbredden.

Johansen, som var blant de første i verden til å ha kontakt med Hamas på offisielt nivå, sier til Dagbladet.no at han er mest bekymret for den humanitære situasjonen på Gaza.

- Jeg var på Gaza i juli og det var ille allerede da, sier Johansen som er glad for at Egypt har åpnet grensene for å ta i mot sårede.

Verste på 40 år

Det massive israelske luftangrepet er det verste siden israelske styrker angrep Gaza i 1967. Men Israels forsvarsminister Ehud Barak advarer mot at angrepet i dag, bare er begynnelsen.

Angrepet mot Gaza kom dagen etter at Israel åpnet tre viktige grensoverganger til Gaza for å få inn humanitær hjelp. Det ble av israelske medier tolket som et varsel om at Israel planla å gå til angrep.

Det var imidlertid ikke ventet at angrepet ville komme så raskt.

Israel sier angrepet mot Gaza kommer som en respons på rakettangrepene fra palestinsk side. Volden har den siste tiden eskalert etter at Hamas valgte å ikke fornye den seks måneder lange fredssamtalen som gikk ut 19. desember.