Frykter det verste angrepet fra Israel

Mens Israel gjør Yassir Arafat til helt ved sine trusler om utvisning, fortviler palestinske ledere. De frykter det hardeste israelske angrepet noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABU DIS/JERUSALEM (Dagbladet): - Vi er inne i vår verste krise noensinne. Jeg frykter det verste etter at Israel har besluttet å bli kvitt Arafat, sier en viktig palestinsk kilde til Dagbladet.

Israelske organisasjoner, diplomater og palestinske ledere frykter at Israel nå først vil invadere Gaza i nærmeste framtid. I forhold til tidligere operasjoner vil den israelske hæren gå mye kraftigere til verks, tror kilder Dagbladet har snakket med.

- Det vil komme til å bli et blodbad. Og situasjonen for palestinere og israelere vil bare bli verre. Jeg tør ikke engang tenke på hva som kan skje hvis de forsøker å utvise Arafat, sier en palestinsk kilde.

Yassir Arafat blir neppe utvist med det første. Men utvisningstruslene har fått alle palestinere til å støtte Arafat. Dermed er det palestinske symbolets politiske posisjon sterkere enn noensinne.

- En forræder

Tidligere denne uka sa en motvillig Ahmed Korei, bedre kjent som Abu Ala, ja til å overta statsministerposten etter Mahmoud Abbas (Abu Mazen). Men så kom to sjølmordsangrep og Israels avgjørelse om «å fjerne» Yassir Arafat.

- Hvis Abu Ala blir statsminister - og Arafat utvist - vil Abu Ala bli sett på som en forræder og en mislykket leder, akkurat som Abu Mazen, sier en kilde som står partene nær.

Dagbladet møtte Abu Ala på hans kontor i Abu Dis før han takket ja til å forme en kriseregjering.

- Israel har brukt alle sine militærkrefter, henrettet Hamas-ledere og utvidet bosettingene. Men hvor er vi? Israel kan ikke diktere oss. De må se oss - inkludert Yassir Arafat - som en seriøs forhandlingspartner, sier han.

Umulig situasjon

Kort tid etter forsøkte Israel å henrette Hamas-leder Zahar. De kom også med utvisningsvedtaket på Arafat, som gjorde situasjonen umulig for Abu Ala.

Palestinske myndigheter er dermed totalt handlingslammet. Torsdag hadde Abu Ala klar ei liste over sju ministere som skulle være i hans krisekabinett. Men PLOs og Fatahs øverste organer ville ha med flere ministere, og sa nei. Dette skjedde til tross for at Abu Ala la vekt på at en kriseregjering måtte på beina for at Israel og det internasjonale samfunnet igjen ville ta palestinerne på alvor.

Dagbladet har snakket med flere palestinske og diplomatiske kilder. Alle er enige om at Arafat kunne ha trumfet gjennom Abu Alas ønske hvis han ville det.

HYLLES: Jo større press Israel legger på president Yassir Arafat, jo større tilhengerskare får den aldrende lederen blant palestinere flest. - Arafat ville hatt trøbbel hvis Israel ikke hadde isolert ham. Nå blir han i stedet palestinernes symbol på israelsk undertrykkelse. Ingen kan kritisere ham nå, sier en palestiner som står Arafat nær.