Frykter det verste etter Atlantis-oppskyting i kveld

Nasa har rednings-romferje stående klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Klokken 20.01 i kveld skyter NASA opp romferja Atlantis, i det som er et av romfartsorganisasjonens mest farefulle oppdrag noensinne.

For første gang i historien står en annen romferje parat til å raskt utføre en redningsaksjon, dersom noe går galt etter oppskytinga fra Kennedy Space Center i Florida.

• Følg oppskytinga direkte på Dagbladet.no. Høyreklikk videoen og velg stopp for å stanse streamen.

Atlantis-oppdraget, STS-125, varer i elleve dager. På denne tida skal de sju astronautene ut på fem gåturer i rommet, for å utføre det femte og siste serviceoppdraget noensinne på romteleskopet Hubble.

Millioner av biterHubbles bane, rundt 560 kilometer over havet, er sterkt forurenset av romskrot. NASA estimerer at sjansen for en katastrofal kollisjon er én til 229: Mer risikabelt enn ved oppdrag til Den internasjonale romstasjonen ISS.

- De fleste flyvninger går til ISS, men vi skal høyere opp. Der er det mindre luftmotstand, noe som gjør at skrotet henger der lenger, sier Atlantis-kommandør - og tidligere stuntpilot i filmen «Top Gun» - Scott Altman til Times Online.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer