Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frykter dette er et nytt blodbad

JERIKO (Dagbladet): Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat fortviler der han sitter innesperret i byen Jeriko. - Sharon gir et stort nei til president Bush og bedriver massakrer og krigsforbrytelser i våre områder. Jeg frykter at Sharon har gjennomført en ny Sabra og Shatila-massakre i Jenin, sier Erekat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter Erekat på hans kontor i Jeriko på Vestbredden i går. Bak skrivepulten sitter sjefforhandleren i hektisk telefonkontakt med omverdenen han ellers er avskjermet fra. Ansiktet hans er alvorlig mens meldingene om nye angrep i Nabulus og Jenin tikker inn.

- Kritisk

- Situasjonen er ekstremt kritisk. Stridsvogner og soldater går inn i flyktningleiren i Jenin. Her er gatene er så trange at soldatene ikke kommer inn med stridsvogner, så de bomber seg inn i stedet. Jeg frykter at Sharon har gjennomført en ny massakre i Jenin, lik det han som forsvarsminister gjennomførte i flyktningleirene Sabra og Shatila i 1982, sier Erekat.

Fra sitt kontor i Jeriko leverte han i går rosa og gule ark til byens innbyggere. Arkene forteller innbyggerne hvordan de skal oppføre seg hvis israelerne ruller inn i Jeriko også.

- Jeg håper vi slipper det, men jeg blir ikke overrasket. Jeg tror ikke vi har opplevd det verste ennå, sier Erekat.

Sjefforhandleren frykter for palestinernes - og Arafats - liv. I går kveld var det flere skyteepisoder mellom Arafats livvakter og israelerne. Tre av vaktene skal ha blitt skadd, mens Arafat kom helskinnet fra episoden.

- Gjør ikke nok

- Amerikanerne gjør ikke nok. Europeerne gjør ikke nok. Og når kommer Powell? Hver eneste time betyr drap på israelere og palestinere. Det pågår massakre og forbrytelser mot det palestinske folket, og jeg tror nå at Sharon vil drepe Arafat, sier Erekat Til tross for at amerikanerne har bedt Israel om å trekke seg ut av de palestinske områdene ved flere anledninger, rullet stridsvogner videre inn i Nabulus og flyktningleiren Jenin i går. Her var det harde kamper mellom israelske soldater og palestinske geriljasoldater. Ifølge palestinske kilder ble minst 30 personer drept i flyktningleiren i Jenin i går. Kildene frykter også at over 60 mennesker ligger skadde i Jenins gater.

Ingen vet noe

Hva som egentlig foregikk i Jenin og Nablus, i går vet foreløpig ingen. Ei heller i Ramallah, Betlehem og de andre områdene hvor israelerne har gått inn. Den israelske hæren nekter både hjelpeorganisasjoner og journalister adgang til de okkuperte områdene. Det spekuleres nå på om utestengelsen er en bevisst strategi fra israelerne for at omverdenen ikke skal vite hva som faktisk foregår.

- Sharon har aldri ønsket fred med palestinerne. Det som pågår nå, er krigsforbrytelser og massakrer, dundrer Saeb Erekat.

FANGET: Saeb Erekat, palestinernes sjefforhandler, er fortvilet der han sitter innesperret i Jeriko. - Det pågår massakrer, og jeg frykter at vi ikke har sett det verste ennå, sier Erekat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!