Frykter Diktator-Kim utstyrer utrangert Sovjet-ubåt med atomvåpen

Bygger om dieseldrevet ubåt fra 1958.

OVER VANN: Dette bildet ble sluppet av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA i juni i år, og viser Kim Jong-un om bord i «ubåt nr. 748». Arkivfoto: AFP  / KCNA via KNS / NTB scanpix
OVER VANN: Dette bildet ble sluppet av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA i juni i år, og viser Kim Jong-un om bord i «ubåt nr. 748». Arkivfoto: AFP / KCNA via KNS / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har angivelig verdens største ubåtflåte, med 78 undervannsfartøy, ifølge Global Firepower.

Flåten består angivelig stort sett av gamle kinesiske og russiske (sovjetiske) fartøy, og regnes som utrangert.

Men nå skal det lukkede landet være i ferd med å utstyre en gammel sovjetisk Golf 2-ubåt med teknologi for å kunne avfyre ballistiske missiler, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer kilder blant annet i sørkoreansk etterretningstjeneste.

- De har fått tak i en dieseldrevet ubåt fra sovjetæraen, som de er i ferd med å bygge om, sier en myndighetskilde til nyhetsbyrået.

Bygges om Den 67 meter lange ubåten skal skal ha blitt bygget i 1958, og tatt ut av tjeneste i 1990, skriver Yonhap. Ubåten skal være i ferd med å bli bygget om ved et verft i Sinpo, hvor det skal ha blitt utført en rekke tester både til lands og til vanns. Til nå har Nord-Korea ikke vært i besittelse av teknologi til å kunne avfyre missiler fra ubåter.

- Det vil ta et år eller to før de er ferdig med testingen, hevder en kilde overfor nyhetsbyrået.

Det amerikanske nettstedet 38 North, som er knyttet til Johns Hopkins School of Advanced International Studies, har lagt ut satellittbilder som skal vise området der testene gjennomføres.

- Dette kan være et tidlig signal om at Nord-Kora vurderer å plassere missiler med atomvåpen på ubåten, sier Joel Wit i 38 North til CBS News.

Usikkerhet Sør-Korea har også flere ubåter, og tilgang til langt mer avansert teknologi og våpen enn naboen i nord. Sør-Korea har planer om å ha seks ubåter med kapasitet til å avfyre ballistiske missiler innen 2027, ifølge Yonhap.

Det har for øvrig vært knyttet litt usikkerhet til hvor stor den nordkoreanske ubåtflåten faktisk er. I fjor førte nitidig gransking og tolking av bilder av Nord-Koreas diktator Kim Jong-un til antakelser om at landet hadde 40 ubåter.

OM BORD: Det er uklart hvor mange ubåter Nord-Korea faktisk har, men det er ingen tvil om at det er en god del. Foto: AFP  / KCNA VIA KNS / NTB scanpix
OM BORD: Det er uklart hvor mange ubåter Nord-Korea faktisk har, men det er ingen tvil om at det er en god del. Foto: AFP / KCNA VIA KNS / NTB scanpix Vis mer

Da det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA i juni i år publiserte bilder av Kim Jong-un om bord i en utbåt ble den identifisert som «ubåt nr. 748», men det er ingen som tror nordkoreanerne har en så stor totalflåte.