Lukasjenkos Hviterussland:

Frykter diktatorens blodige svar

Europas siste diktator kommer til å «vinne valget» søndag. Spørsmålet ekspertene stiller seg, er hvor brutalt han vil gå etter sine motstandere.

VALG: Søndag er det valg i Hviterussland, men utfallet er så godt som garantert. President Aleksandr Lukasjenko kommer til å vinne, men det som bekymrer ekspertene, er valgdagens etterdønninger. Her fra hovedstaden Minsk. Foto: NTB Scanpix
VALG: Søndag er det valg i Hviterussland, men utfallet er så godt som garantert. President Aleksandr Lukasjenko kommer til å vinne, men det som bekymrer ekspertene, er valgdagens etterdønninger. Her fra hovedstaden Minsk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De som ikke ble fengslet, flyktet, og det som er igjen av politisk opposisjon, har sendt barna ut av landet. Likevel er Europas siste diktator denne sommeren blitt rystet av det én ekspert beskriver som «en nasjonal bevegelse uten sidestykke i hviterussisk historie».

For i hele vår og sommer har demonstranter, ikke bare i hovedstaden Minsk, men i hele landet, tatt til gatene for å uttrykke sin misnøye mot regimet.

Hvorvidt demonstrantene får sin vilje i presidentvalget søndag, er heller usikkert, for i 26 år har Aleksandr Lukasjenko styrt Hviterussland med hard hånd.

- En autoritær styremåte er karakteristisk for meg, og jeg har alltid vedgått det, sa Lukasjenko allerede i 2003, ifølge BBC.

Nå har han strammet til grepet om makta ytterligere, og Lukasjenko vil ikke slippe frivillig. Det kan bli både blodig og voldelig, frykter to Hviterussland-kjennere.

Frykter militæret

Inna Sangadzhieva er seniorrådgiver i Den Norske Helsingforskomité og Russland- og Hviterussland-kjenner. Hun tror Lukasjenko kommer til å få et sted mellom 70 og 80 prosent oppslutning i søndagens valg. I likhet med tidligere valg, antar hun at også dette kommer til å preges av storstilt valgfusk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer