Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter «diplomatisk fiasko» hvis Trump ikke gjør leksene

Eksperter mener at Donald Trump må legge tydelige planer for hva han vil med møtet med Kim Jong-un, hvis ikke kan møtet ende i fiasko.

SKAL MØTES: Kim Jong-un har invitert Donald Trump til et møte. Det har Trump takket ja til og møtet skal skje innen mai, ifølge sørkoreanske myndigheter. Foto: NTB scanpix
SKAL MØTES: Kim Jong-un har invitert Donald Trump til et møte. Det har Trump takket ja til og møtet skal skje innen mai, ifølge sørkoreanske myndigheter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Møtes USAs Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un som planlagt, blir Trump den første sittende amerikanske presidenten som hilser på en nordkoreansk leder, skriver nyhetsbyrået AP.

Under en pressekonferanse natt til fredag kunngjorde en delegasjon fra Sør-Korea at Kim Jong-un har invitert Donald Trump til et møte, og at Trump har takket ja.

Møtes Trump og Jong-un, blir det også første gang Nord-Koreas diktator møter en annen statsleder siden han tok over makta etter sin far, Kim Jong-il, i 2011.

Ifølge Washington Post har både tidligere president Jimmy Carter og tidligere president Bill Clinton møtt de tidligere nordkoreanske lederne - men det var etter deres tid i Det hvite hus.

TALTE: I den årlige talen til Kim Jong-un, understrekte den nordkoreanske lederen at trusselen mot USA er ekte. Video: CNN Vis mer

Velkomment

Eksperter på internasjonal politikk, særlig på Nord-Korea-feltet, håper muligheten om at de to møtes, blir brukt godt. At statslederne skulle avtale et møte, var det nok få som hadde trodd for bare noen måneder siden.

Mintaro Oba, tidligere diplomat i det amerikanske utenriksdepartementet under Obama-administrasjonen, sier at uansett utfall av møtet - vil det være nødvendig.

- Dette er et velkomment skritt som vil hjelpe oss med å dempe farlige spenninger på den koreanske halvøy på kort sikt - og forhåpentligvis føre til framgang i retning atomnedrustning, sier Oba til The Guardian.

Når det er sagt, sier Oba, så må man styre forventningene til møtet, sett i lys av Nord-Koreas tidligere oppførsel. Nord-Korea har tidligere truet USA en rekke ganger, der Kim Jong-un blant annet har sagt at han har en «atomknapp på skrivebordet» og atommissiler som kan treffe amerikansk jord.

- Vi har en lang og komplisert vei foran oss, sier Oba og fortsetter:

- I beste fall vil dette møtet føre til reell framgang. I verste fall blir det en viktig mulighet til å kaste lys over Nord-Koreas faktiske motivasjon (for nedrustning) og deres fleksibilitet.

BEKREFTET MØTE: En sørkoreansk delegasjon kunngjorde natt til fredag at Donald Trump og Kim Jong-un skal møtes innen mai. Her snakker Sør-Koreas sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong foran pressen. Foto: NTB scanpix
BEKREFTET MØTE: En sørkoreansk delegasjon kunngjorde natt til fredag at Donald Trump og Kim Jong-un skal møtes innen mai. Her snakker Sør-Koreas sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong foran pressen. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Nesten utrolig»

Jon Wolfsthal, tidligere spesialassistent under Obama-administrasjonen og nå direktør i organisasjonen Global Zero, sier at det er «nesten utrolig» at Trump og Kim Jong-un skal møtes før mai er over, og sier at USA bare må møte opp.

- Skepsis er sunt, men sjansen for framgang er for god til å la den passere, sier han til The Guardian.

Tidligere forsvarsminister William J. Perry skriver på Twitter at det er veldig oppmuntrende at USA er villig til å ha samtaler med Nord-Korea og en stor forbedring i diplomatiet mellom landene, som tidligere besto av fornærmelser.

Perry er demokrat og var minister under president Bill Clinton fra 1994 til 1997. I februar ga han ut en bok om kjernefysiske våpen og trusler rundt disse.

Den erfarne politikeren skriver at de to viktigste spørsmålet som må løses før USA møter Kim Jong-un ved forhandlingsbordet er følgende:
- 1. Hva skal vi snakke om? Hva forventer USA å få og hva er de villig til å gi? 2. Hva vil vi og Nord-Korea mens vi snakker?

Perry skriver at USA har god grunn til å snakke med Nord-Korea, men bare hvis de har noe å snakke om.

- Ellers setter vi oss selv i en stor diplomatisk fiasko, sier han.

Spetakkel eller substans

I mai i fjor meldte en rekke asiatiske medier om at representanter fra Nord-Korea og USA var i Oslo for å ha samtaler. Ifølge mediene var det blant andre Suzanne DiMaggio, leder og forsker ved den amerikanske tenketanken New America i Washington, som holdt dette møtet. Hun skriver på Twitter natt til fredag at man forventer et symbolsk møte mellom USA og Nord-Korea, men at hjemlandet hennes bør være godt forberedt.

- Møtet må bli håndtert forsiktig og med en god del forberedende arbeid. Ellers risikerer det å bli et opptrinn enn substans. Akkurat nå er det Kim Jong-un som har satt dagsorden og tempo, og Trump reagerer, skriver hun.

I den neste meldingen skriver hun at spørsmålet er om USA har styrken til å forhandle direkte med Nord-Korea. Hvordan Donald Trump skal håndtere møtet, er det store spørsmålet i Det hvite hus om dagen. Enkelte i Trump-administrasjonen mener de bør søke diplomatisk eksperthjelp.

Ordkrig
​Selv om Kim har kommet med en rekke trusler det siste året, har Donald Trump svart med samme mynt. Ordkrigen mellom statslederne fått mange til å reagere, særlig Trumps utspill.

Blant annet har kontroversielle Trump kalt Kim Jong-un for «rakettmannen», spurt på Twitter om han ikke har noe bedre å gjøre med livet sitt enn å avfyre missiler og truet med at han har en større atomknapp:

- Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker, skrev Trump i januar.

Problemer løses ansikt til ansikt

Det historiske møtet mellom Trump og Kim Jong-un vil skje innen mai. Når og hvor er ennå ikke bestemt, ifølge Det hvite hus.

Nord-Koreas ambassadør til USA skriver i en e-post til Washington Post at «den modige beslutningen av den store lederen (Kim Jong-un)» kan «sikre fred og stabilitet på Koreahalvøya og i Øst-Asia-regionen», skriver Pak Song Il.

Han skriver også at beslutningen om å holde møtet var i samsvar med Nord-Koreas prinsipp om at problemer skal løses gjennom forhandlinger.

- USA bør vite og forstå vår posisjon og skal videre bidra til fred og bygge sikkerhet på Koreahalvøya med en oppriktig (...) og seriøs holdning, skriver han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!