Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter disse agurkene kan ha dødsbakterien

Solgte E .coli-mistenkte agurker i butikk i Trondheim.

KASTET: Dette er restene etter det partiet med agurker som Elin Anita Aasland ved Helios i Trondheim mottok fra Økomat Innherred i forrige uke. I går gikk de i søpla, da nyheten om at mattilsynet frykter at E. coli-agurker også kan ha nådd Norge. Foto: Privat
KASTET: Dette er restene etter det partiet med agurker som Elin Anita Aasland ved Helios i Trondheim mottok fra Økomat Innherred i forrige uke. I går gikk de i søpla, da nyheten om at mattilsynet frykter at E. coli-agurker også kan ha nådd Norge. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helios Trondheim bekrefter nå at de har solgt agurker over disk som de mistenker kan være E. coli-smittet.

Det kan ha skjedd så sent som for tre dager siden.

- Det viktigste for oss er at de kundene, som vi foreløpig ikke vet hvem er, nå får informasjon om at vi har solgt agurker fra Økomat Innherred, sier Elin Anita Aasland, i Helios Trondheim.

Hun mener det er kritikkverdig at den E. coli-mistenkte bedriften ikke varslet dem når de avdekket hvor disse agurkene kom fra.

- Men det skyldes nok at de også er en liten bedrift, akkurat som vi er. Økomat Innherred er jo egentlig uskyldig i dette

- Katastrofe Mattilsynet mistenker at 240 agurker som er importert til Trøndelag og Nordland kan ha E. coli-bakterier.

Alle agurkene er distribuert av Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nord sine abonnementsordninger for økologiske frukt og grønnsaker.

Nå varsler altså Helios at de har solgt agurkene fra Økomat over disk.

- Dette er en katastrofe, derfor er det er utrolig viktig at vi får denne informasjonen ut til folket, sier Aasland, til Dagbladet

Helios har i mange år hatt en avtale med Økomat om leveranse av ulike typer grønnsaker. Aasland understreker at de er veldig fornøyd med samarbeidet, og at det vil fortsette når dette har lagt seg.

Solgte 4 agurker Hun forteller at de mottok 8 agurker fra Vidar Grøtting i Økomat.

- 4 av disse har gått ut til kunder. Leveransen kom den 23. mai, og vi kan ha solgt agurker helt fram til lørdag 28. mai, sier hun.

Hun forteller at de fjernet resten av agurkene fra butikken igår, da hun leste om det mistenkte utbruddet.

- Agurkene fra dette partiet var ikke pakket inn, da er det nok lettere at de er smittet også. sier den fortvilte butikkarbeideren, til Dagbladet.

Advares I Tyskland blir folk advart mot å spise agurker etter at bakteriene har spredt seg i landet og ut over i Europa.

Over 300 personer i Tyskland har utviklet nyresykdommen HUS etter å ha blitt smittet, og 11 personer er døde. Det er også meldt om tilfeller i Sverige, Danmark, Nederland og Storbritannia. De fleste av de smittede i andre land har nylig reist til Tyskland.

Daglig leder Vidar Grøtting i Økomat fortalte igår at partiet med agurker kom til Levanger 17. mai.

- Agurkene er fortært for lengst. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra kundene våre om at noen har blitt syke, sier Grøtting, til Trønder-Avisa.

Økomat Innherred ble informert om mulig E. coli-smitte av Mattilsynet på fredag.

- Når folk ute i Europa dør av det, tar vi det alvorlig. Derfor går vi ut fra at agurkene våre er smittet, sier Grøtting.

Agurkene ble importert fra Frankrike, men stammer opprinnelig fra Spania. Det mistenkes at agurkene kan stamme fra det samme partiet som har drept 11 mennesker i Tyskland.

Det har ikke lykkes Dagbladet å nå Vidar Grøtting i Økomat, så langt idag.