Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter dødelig flom og store ødeleggelser i USA

Mens enkelte innbyggere gjør det de kan for å kjempe mot den stigende Mississippi-elva, pakker andre sakene.

KJEMPER MOT VANNMASSENE: Her bygger innbyggerne i Memphis en sandmur mens Mississippi-elva (t.v.) vokser. Foto: AP Photo/Jeff Roberson/Scanpix
KJEMPER MOT VANNMASSENE: Her bygger innbyggerne i Memphis en sandmur mens Mississippi-elva (t.v.) vokser. Foto: AP Photo/Jeff Roberson/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens vannet i Mississippi-elva fyller seg som et gigantisk badekar, gjør innbyggerne i blant annet Memphis det de kan for å kjempe i mot vannmassene.

Flere steder lenger oppe i elva har hærens ingeniørkorps sprengt diker for å lette på presset, selv om det betyr at noen områder blir oversvømmet.

Men mange med hjem i lavtliggende områder har begynt å pakke sammen eiendelene sine og forlate sine hjem mens elva truer.

Regn forsterket frykten At det i dag begynte å regne litt, var nok til at enda flere i Memphis valgte å komme seg unna.

- Regnet som kom natt til i dag vil ikke spille noen rolle, sier meteorolog Richard Okulski ved den nasjonale værvarslinga til Memphis Daily News.

De voksende oversvømmelsene langs hele løpet av Mississippi-elva og Ohio-elva er delvis et resultat av de kraftige stormene som herjet sørstatene og Midtvesten nylig. Regnet høljet ned i to uker før stormen flyttet seg østover. Smeltingen etter en uvanlig snørik vinter i det nordlige USA bidrar også til flommen.

OVERSVØMMELSE I SENTUM: Innbyggere i Memphis ser på at Mississippi-elva allerede har oversvømt enkelte deler av sentrumsområdene i byen. Foto: Reuters/Mary Wisniewski/Scanpix
OVERSVØMMELSE I SENTUM: Innbyggere i Memphis ser på at Mississippi-elva allerede har oversvømt enkelte deler av sentrumsområdene i byen. Foto: Reuters/Mary Wisniewski/Scanpix Vis mer

Men til tross for at regndråpene som falt natt til i dag trolig ikke spiller noen nøkkelrolle, førte det til en stor etterspørsel hos de som driver med transport i Memphis.

- Folk har forstått hva som er realiteten, så vi får inn flere telefonsamtaler nå, sier assisterende operasjonsleder Alvin Pearson ved Memphis Bussservice til nyhetsbyrået AP.

- Uflaks William Owen (53) hadde ingen planer om å forlate hjemmet sitt før brannvesenet begynte å banke på dørene i dag morges i en bobil-park i byen.

- Det ser ut som vi har hatt uflaks. Jeg håper ting vil bli bedre, for jeg vet ikke hva annet jeg kan gjøre nå, sier 53-åringen som sammen med kjæresten og bikkja tok bussen ut av Memphis.

Det ventes at flomtoppen på rundt 15 meter over flomnivå blir nådd mandag eller tirsdag i Memphis-området, men flomtrusselen ventes ikke å være over før om flere uker.

Vil slå rekorder Det er ventet at vannstanden kommer til å knuse over 90 år gamle rekorder i områder som Memphis, og at det kan resultere i storflom og enorme ødeleggelser.

Jordbruket er allerede hardt rammet i delstatene Missouri, Illinois, Indiana, Tennessee, Kentucky og Arkansas. Bøndene lenger sør, i Louisiana og delstaten Mississippi er hjelpeløse vitner til at elva er i ferd med å legge avlingene under vann der også.

HAR PAKKET SAKENE: Jonathan White og Leandra Felton vasser gjennom vannet med eiendelene fra hjemmet sitt i Memphis i Tennessee. De er to av mange som flykter fra de stigende vannmassene. Foto: Reuters/Eric Thayer/Scanpix
HAR PAKKET SAKENE: Jonathan White og Leandra Felton vasser gjennom vannet med eiendelene fra hjemmet sitt i Memphis i Tennessee. De er to av mange som flykter fra de stigende vannmassene. Foto: Reuters/Eric Thayer/Scanpix Vis mer

Ifølge Shelby Countys nøddirektør Bob Nations har de ikke sett noe panikk - foreløpig. Han forteller at elva ikke har nådd sin topp, og at det vil skje gradvis og ikke plutselig.

Mer enn fire millioner mennesker bor i de 63 fylkene (counties) der Mississippi-elva og Atchafalaya-elva går fra Itasca-sjøen i Minnesota til Mexicogolfen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Frykter omfattende flom Myndighetene frykter at flommen kan bli like ille som de omfattende oversvømmelsene i 1927 og 1937.

Ifølge CNN har guvernør Bobby Jindal i Louisiana allerede  bedt president Barack Obama om å erklære delstaten for katastrofeområde.

Den hardt prøvde delstaten i sør var arena for den dyreste naturkatastrofen i USAs historie da orkanen Katrina rammet New Orleans og store landområder i 2005.  Oppryddingen og gjenoppbyggingen etter Katrina har foreløpig fått en prislapp på 125 milliarder dollar.

I 1927 ble elva hele 130 kilometer bred noen steder. 1000 mennesker mistet livet og 600 000 måtte evakueres.

STENGTE VEIER: Flomvannet fra Mississippi-elva har allerede stengt enkelte veistykker. Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis/Scanpix
STENGTE VEIER: Flomvannet fra Mississippi-elva har allerede stengt enkelte veistykker. Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis/Scanpix Vis mer
KATASTROFE: Ifølge CNN har guvernør Bobby Jindal i Louisiana allerede  bedt president Barack Obama om å erklære delstaten for katastrofeområde. Den hardt prøvde delstaten i sør var arena for den dyreste naturkatastrofen i USAs historie da orkanen Katrina rammet New Orleans. Foot:   Chris Graythen/Getty Images/AFP/Scanpix
KATASTROFE: Ifølge CNN har guvernør Bobby Jindal i Louisiana allerede bedt president Barack Obama om å erklære delstaten for katastrofeområde. Den hardt prøvde delstaten i sør var arena for den dyreste naturkatastrofen i USAs historie da orkanen Katrina rammet New Orleans. Foot: Chris Graythen/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media