Frykter dødsfall på «Death Row»

Dødsdømte innsatte i et fengsel i Florida står med beina i doskåla og sover på betonggulvet for å kjøle seg ned. Temperaturen nærmer seg jevnlig 40 grader i de små cellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De innsatte i Union Correctional Institution 7 mil sørvest for Jacksonville i Florida har nå gått til sak mot fengselsmyndighetene.

- Vi vil at de får temperaturen ned, sier fangenes advokat Randall Berg til nyhetsbyrået AP.

Ifølge Berg ligger temepraturen i cellene, der fangene sitter nesten hele døgnet, så å si alltid over 32 grader. Den stiger ofte over 38 grader, og kan komme helt opp i 43 grader.

- Barbariske forhold, sier Berg.

Mange av fangene sliter i tillegg med overvekt, og flere av dem har etterhvert kommet godt opp i årene.

- Det er bare et spørsmål om tid før noen dør, sier Berg.

- Useriøst

Delstatsmyndighetene er ikke spesielt sympatisk innstilt til fangenes krav.

- Jeg mener dette søksmålet grenser mot å være helt useriøst, sier myndighetenes representant Caryl Killinski.

- Det blir varmt i alle bygninger som ikke har luftavkjølingsanlegg.

Killinski hevder at det siden 1992 ikke har inntruffet et eneste sykdomstilfelle i fengselet på grunn av for høy temperatur. Rettsdokumenter viser imidlerttid at i perioden juni til september i 2000 søkte 30 fanger behandling på grunn av besvimelser, kvalme, hodepine, svimmelhet, ustø gange og ekstrem tørst og sult. Floridas fengselstilsyn uttalte i 1999 at fangene trengte mer varme om vinteren og luftavkjøling om sommeren.

En nylig ombygging i fengselet skal ha gjort forholdene verre. Å tillate fangene å ha vifter på cella er ikke aktuelt, det vil overbelaste det elektriske systemet.

- Saksøkerne vil ha air condition. Da må de henvende seg til de lovgivende myndighetene, ikke til retten, sier Killinski.

KREVER AIR CONDITION: Jim E. Chandler (t.v) og William Kelley sitter på dødscelle i Florida. Nå krever de luftavkjøling i de glovarme cellene.