Frykter dødsfall

Ulovlige innvandrere utsetter seg for livsfare for å komme inn i landet. - Vi tror det første dødsfallet skjer snart, sier avdelingsleder Bjørn Jensen ved Oslo-politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har oppdaget folk liggende mellom hjulakslene under trailere. Med uhyre små marginer overlever de . Det må bare gå galt en dag, sier Jensen.

Det er meldt om flere dødsfall i Europa. Tusenvis av mennesker legger seg frivillig i bagasjerom og containere. Ferjene på Hjortneskaia og grenseovergangene fra Sverige er blitt kjente ruter for menneskesmuglere.

De som driver med organisert menneskesmugling bryr seg lite om hvordan klientene kommer seg forbi grensen. Innvandrerne har betalt opp til 50000 kroner og er villi til å risikere livet for å nå målet.

Hittil i år har Oslo-politiet avslørt 106 illegale iraske kurdere. I hele i fjor ble 111 oppdaget, mens det i 1997 var 12.

- Ulovlige immigrasjon har økt kraftig. Politiets kontrollrutiner har ikke endret seg vesentlig, sier Jensen, som leder operativt avsnitt ved utlendingsseksjonen i Oslo-politiet.

De fleste av dem som avsløres, blir utvist etter 24 timer. Andre søker asyl på stedet.

- Svært ofte viser det seg at de har søkt opphold i et annet land under et helt annet navn.

- Vi klarer bare å avsløre toppen av isfjellet, sier Jensen.

Politiet forsøker å skaffe seg innsikt i reiseruter og menneskesmuglere via Interpol, spaning og informanter.

En annen velkjent metode er å skaffe seg ekte visum på ulovlig vis gjennom bestikkelser i hjemlandet. Noen reiser også med ekte eller forfalsket pass.

- En vanlig måte å gjøre det på er å reise fra hjemlandet til Europa med passet. På den siste etappen til Norge blir passet makulert. Når flyet har landet på Gardermoen, har ikke personen noen form for identifikasjon, sier en kilde til Dagbladet.