Sju døde på én uke:

Frykter «dødskø» på Mount Everest

Nylige dødsfall i den såkalte dødssona på vei opp til Mount Everest linkes til at fjellklatrere står i kø.

«DØDSKØ»: 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell i år.

Dette har resultert i enorme køer, som dette bildet fra onsdag viser, og for noen har det endt med døden. Foto: Project Possible / AFP / NTB Scanpix
«DØDSKØ»: 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell i år. Dette har resultert i enorme køer, som dette bildet fra onsdag viser, og for noen har det endt med døden. Foto: Project Possible / AFP / NTB ScanpixVis mer

Sju mennesker har den siste uka måttet bøte med livet i forsøket på å nå toppen av Mount Everest. Flere av dødsfallene knyttes til enorme og timelange køer på vei opp til toppen av verdens høyeste fjell, skriver The Guardian.

For klatrere som vil forsøke å bestige det 8843 meter høye fjellet, utgjør køen en svært stor risiko. De risikerer høydesyke og å fryse i hjel.

Køen har oppstått etter at tre mennesker den siste tida har mistet livet i den såkalte «dødssona» på vei opp på toppen til Mount Everest - som ligger over 8000-metersmerket på fjellet.

Totalt har 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden fått tillatelse til å bestige gigantfjellet under årets klatresesong i april og mai, skriver NTB. Dette har resultert i enorme køer, og for noen har det endt med døden. Frykten er at køene fortsatt kan kreve flere menneskeliv, skriver The Australian.

Kollapset

En amerikansk mann, en indisk mann og indisk kvinne døde under nedstigning fra fjellet, ifølge lokale kilder.

Amerikaneren var Donald Lynn Cash (54), fra Utah. Han kollapset da han tok bilder på toppen, og døde da han ble fraktet ned av lokale sherpaer, opplyser hans ekspedisjonsorganisator overfor The Guardian.

Cash, som etterlot seg kone og fire barn, døde da han fullførte drømmen om å bestige The seven summits (de høyeste fjelltoppene på hvert av de sju kontinenter), skriver hans datter på Facebook.

Dødsfall knyttes til kø

Indiske Anjali Kulkarni og Kalpana Das døde under liknende omstendigheter, skriver the Katmandu Post.

Avisa skriver også at dødsfallene kan knyttes til den allerede oppståtte køen i «dødssona».

Fredag ble det opplyst at ytterligere tre klatrere er funnet omkommet, og Mount Everest har dermed krevd sju menneskeliv den siste uka.

Et varsel om bedre vær førte til at mange fjellklatrere fikk tillatelse til å klatre mot toppen sammen i år, skriver The Guardian.

- Dette er et stort problem fordi ruta allerede er farlig, og det medfører alltid en risiko å gå den, sier Nivesh Karki, som er manager for Pioneer Adventures til The Times.

Nesten 300 døde

Mer enn 4800 personer har nådd toppen av det som er verdens høyeste fjell. Samtidig er det mange som ikke har klart det.

Nesten 300 fjellklatrere har mistet livet på toppen av Mount Everest siden første gang noen forsøkte å bestige fjellet.

To tredjedeler av likene er antatt fortsatt å være begravd under snø og is.

«Green Boots»

En av dem er «Green Boots, som i over 20 år har ligget på nordsiden av verdens høyeste fjell. Kroppen ble funnet omringet av tomme oksygenflasker ved en hule, som nå har fått navnet «Green Boots»-hulen. Hulen har blitt en rasteplass for klatrere som vil bestige det 8848 meter høye fjellet.

«Green Boots» har aldri blitt formelt identifisert, men antas å være den 28 år gamle indiske politibetjenten Tsewang Paljor. Paljor drømte om å bli den første indiske mannen som nådde toppen av Everest fra nordsiden.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

- Søppelfylling

Nå som vårens klatresesong starter, blir flere kropper fjernet på den kinesiske siden av fjellet i nord, melder BBC.

- På grunn av global oppvarming smelter isen og isbreene raskt, og de som har vært begravd under snøen i alle disse åra blir nå synlige, sier Ang Tshering Sherpa, tidligere president i Nepal Mountaineering Association til BBC.

- Vi har tidligere hentet ned noen døde kropper av fjellklatrere som har dødd de siste åra, men de som har ligget lengre kommer nå også til syne, sier han videre.

Av nyhetsbyrået AP ble Mount Everest omtalt som «verdens høyeste søppelfylling» på grunn av at turisme har ført til at det legges igjen store mengder søppel hvert år.