Frykter dødssommer på norske veier

TYRIGRAVA (Dagbladet.no): Det går mot en dyster rekordsommer i antall skadde og drepte på veiene. -Det er drept mer enn dobbelt så mange MC-førere i trafikken i år som i fjor, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag holdt statsråden pressekonferanse om tiltak mot MC-ulykker. Iført korrekt sikkerhetsantrekk, og med en motorsykkelkortasje på slep, ble hun kjørt på motorsykkel fra regjeringskvartalet i Oslo til Tyrigrava på Gamle Mossevei. Selv om kjøreturen var morsom, var det dystre tall hun la fram for de frammøtte.

- Tallene for skadde og drepte i trafikken viser en økning sammenliknet med tidligere år. Antallet ulykker har også økt, og ifølge politiet er det stadig mer aggressiv kjøring på veiene, sier Skogsholm.

Uforklarlig

Hun frykter det blir mange ulykker på veiene i løpet av sommeren.

- Vi nærmer oss ferietid, og erfaringsmessig vet vi at det skjer svært mange alvorlige ulykker i ferien. Feil som gjøres av føreren er et fellestrekk ved de fleste ulykkene. Jeg vil derfor oppfordre trafikantene til å tenke at det er viktigere å komme hel fram enn forbi!

Samferdselsminister hadde spesielt fokus på MC-ulykker under dagens pressekonferanse.

- I årets fem første måneder er det drept mer enn dobbelt så mange motorsyklister som i samme periode i fjor. Antallet skadde viser også en økning.

En ny undersøkelse viser at mange motorsykkelførere hadde veltet i veibanen eller kjørt rett i kantrekkverket på uforklarlig vis.

De holdt ikke høy fart, og veien var tørr og med godt grep.

Obligatorisk kurs

- Det er oppsiktsvekkende. Vi er blitt klare over at mange MC-førere mangler helt grunnleggende kunnskap om hvordan en motorsykkel styrer og bremser. Dette er livsviktig kompetanse for en motorsyklist.

Hun vurderer blant annet å innføre obligatorisk oppfølgingskurs for nye sjåfører, og vil også styrke MC-opplæringen.

- Det kan være nødvendig å se nærmere på om nyutdannede MC-førere bør innkalles til et oppfølgingskurs. Det trenger ikke nødvendigvis inneholde en eksamen. Det viktigste er kontakten mellom den uerfarne MC-føreren og den erfarne instruktøren. Elevens kostnader bør holdes relativt lave.

Skogsholm har ikke motorsykkelsertifikat selv, men har likevel en liten MC-entusiast i magen.

- Jeg har sittet på litt. Det er gøy så lenge jeg føler meg trygg på føreren, sier hun til Dagbladet.no.

- Har du vurdert å ta lappen?

- Jeg har tenkt litt på det, men har ikke nok tid. Men jeg har tatt én time, for fjorten dager siden.

PÅ TUR: Torild Skogsholm (bak) tok turen ut til Tyrigrava for å informere om MC-sikkerhet i dag.
MC-MINISTER: - Det er 20 ganger større risiko for å bli drept eller skadd hvis du kjører motorsykkel enn hvis du kjører bil, sier statsråden.