Frykter dødstraff

I dag bestemte dommeren at Fredrikstad-mannen Zafar Iqbal (43) kan holdes på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sier advokat Abid Q. Raja at 43-åringen risikerer dødsstraff.

Zafar Iqbal sitter fengslet på sjumannscelle i Gujrat i Pakistan, siktet for medvirkning til kidnapping av sin svoger.

Under dagens rettsmøte skulle dommeren ta stilling til om Fredrikstad-mannen kan holdes fortsatt varetektsfengslet, eller om han kunne slippes mot kausjon.

- Politiet har fått medhold i at de kan holde ham til den savnede svogeren dukker opp. Det har de fått uten at det foreligger fnugg av bevis for at noe kriminelt er skjedd, basert bare på en anmeldelse og press fra ambassaden, sier Abid Q. Raja til Dagbladet.no.

Iqbals svoger Raja Abdul Rehman (53) ble sist sett i landsbyen Tort Raybadar 21. oktober. Det siste livstegnet fra ham, er at han satte seg bak på en motorsykkel. Litt senere kom motorsyklisten Afzal tilbake uten Rehman. Mannen, som skal være en kjent kriminell i området, skal senere ha gått i dekning.

Ifølge kilder Dagbladet.no har snakket med skal Raja Abdul Rehman ha levd et dobbeltliv som opprørte hans svigerfamilie i Fredrikstad. Mens han var gift og hadde fire barn i alderen 10 til 20 år her i Norge, hadde han også stiftet familie med en kone nummer 2 i Pakistan.

Pakistansk politi jobber nå ut fra teorien om at Afzal fikk orde om å utføre kidnappingen av personer bosatt i Norge.

Advokat Raja er sterkt kritisk til rollen norsk politi og den norske ambassaden i Pakistan har spilt i saken.

Han viser til at den nå fengslede 43-åringen selv reiste ned til Pakistan sammen med Raja Abdul Rehmans bror for å lete etter svogeren. Først da de sammen møtte opp på politistasjonen i Kharian 1. november, skal broren ha avslørt at han hadde anmeldt Iqbal for å stå bak forsvinningen.

Anmeldelsen var levert politiet i Fredrikstad allerede før Zafar Iqbal reiste til Pakistan for å lete etter svogeren. Den er senere overlevert pakistansk politi gjennom den norske politisambandsmannen ved ambassaden.

- Sambandsmannen har ukritisk lagt anmelders historie til grunn, og personlig overlevert det til politiet der nede. Det har lagt et utidig press på pakistansk politi, og gjør at rettsikkerheten til vår klient er satt i sterk fare, sier advokaten.

- Det er kritikkverdig tatt i betraktning av at hvis forsvunnede ikke dukker opp, risikerer de som sitter der nede å dømmes til døden. Det burde være nettopp ambassaden som sikret hans rettigheter. I stedet har de med vilje dyttet ham foran krokodillene, sier Raja.