Frykter dumping av kjøtt i Norge

Kugalskap (BSE) ble i helga oppdaget i Østerrike og Italia. 12 av 15 EU-land har fått den dødelige sykdommen, og ingen tør garantere at Norge er smittefritt. Europeisk kjøttfrykt kan gi dumping av billig BSE-kjøtt i Norge, for nordmenn spiser fortsatt like mye kjøtt som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det meldt at sykdommen hadde nådd Italia, lørdag var det en ku fra Østerrike som fikk diagnosen. Av 15 EU-land er det bare Finland, Sverige og Hellas som ikke har oppdaget noen smittetilfeller. Ennå. Ingen tør å garantere at norske kyr er fri for BSE.

Ingen garanti

- Ingen fagfolk tør å gi noen garanti for at Norge ikke har kugalskap, selv om vi regnes som et av de tryggeste landene, sier direktør i Statens næringsmiddeltilsyn, Gunnar Jordfald.

- Danmark mente deres kjøtt var rent, siden de ikke brukte kjøttbeinmel i dyreftret. Men gjennom ulovlig import fikk de likevel smitten. I Norge er det testet lite, så vi vet ikke om også vi har det. Ingen kan være sikker på at Norge er trygt, konstaterer prosjektleder i Forbrukerrådet, Stine Wohl Sem.

Kjøttforbruket i EU har gått dramatisk ned etter at folk begynte å frykte kugalskapssmitte. Det kan gi dumping av billig kjøtt til Norge.

Smuglerkjøtt

- Vi beskyttes til en viss grad av høye tollsatser, men dette gjør det mer fristende for kriminelle. Det er en klar risiko for mer smugling av storfekjøtt, mener Jordfald.

Han tror smuglerkjøtt kan være det som får kugalskap til Norge. Det antas at Tollvesenet tar omtrent ti prosent av det kjøttet som fraktes ulovlig over grensa. Ifølge direktør i Tollvesenets kontrollavdeling, Tom Erik Grannes, fortærer nordmenn anslagsvis 600 tonn smuglerkjøtt i året. Mye av smuglerkjøttet havner i restauranter, der forbruker ikke kan kontrollere hvor kjøttet kommer fra.

Forbrukerundersøkelser viser at nordmenn har stor tillit til at maten de kjøper i butikken er trygg. 83 prosent av forbrukerne stoler på maten. Utenlandske eksperter mener nordmenn er forbausende lite kritiske og observante.

- De mener nordmenn luller seg inn i et bilde av at alt er bra, forteller Sem. Hun ønsker mer åpenhet og informasjon om BSE-problemet. Staten må dessuten ta ansvar for å gi informasjon og sikre at kjøttets opphavsland er skikkelig merket.

- Så langt har myndighetene latt det være opp til aktørene å beskytte folk mot kugalskap. Det holder ikke. Det er et offentlig ansvar å lage regler og forbud som hindrer smitte, mener Sem.

MER KUGALSKAP: I Europa oppdages det flere og flere tilfeller av kugalskap. Bildet viser døde storfeskrotter som venter på å bli destruert i den tyske byen München i 1997.