Frykter E. coli-beredskapen blir dårligere

Mattilsynet vil legge ned kontorer for å spare penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mattilsynet vurderer å legge ned opptil 13 distriktskontorer og slå sammen en rekke tilsyn. Sentraliseringen skaper frykt for at beredskapen mot nye utbrudd av E. colibakterien blir dårligere.

- Vi synes det er underlig at de tør å sentralisere tilsynene i en situasjon der langt flere burde vært ute i felten, sier styreleder Aud Folkestad i Stranda Matforum til Aftenposten. Stranda Matforum er en sammenslutning av de største matbedriftene i Stranda kommune.

Daglig leder Ivar Rimstad i Stranda Spekemat og nestleder i Kjøttbransjens landsforbund mener det er viktig å ha lokale tilsyn som kjenner bedriftene.

E. coli-utbruddet i fjor vinter førte til at ett barn døde og 17 barn ble syke. Bakterien hadde de fått i seg via morrpølse fra Gildes Terina-anlegg i Sogndal.

- Vi har e. coli-saken friskt i minne. Selv om det ikke gjaldt oss, berører slike saker hele bransjen. Og da er det å ha et lokalt tilsyn som kjenner bedriftene helt uvurderlig. Vi mener det reduserer mattryggheten dersom Mattilsynet blir mindre til stede, sier Rimstad.

Mattilsynet håper å spare 100 millioner kroner på å slå sammen Statens dyrehelsetilsyn, Statens landbrukstilsyn, Statens næringsmiddeltilsyn, Fiskeridirektoratets sjømattilsyn og de kommunale næringsmiddeltilsynene.

Også regionkontorene er bedt om å kutte kostnadene og slanking av antall distriktskontorer fra 63 til 55 eller 50 kan være aktuelt.

Administrativ direktør Jarleif Nordheim i Mattilsynet sier imidlertid at det er usannsynlig så mange som 13 kontorer blir lagt ned.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer