<strong>FRYKTER EPIDEMI:</strong> Frykten er stor for at et ebola-utbrudd kan bli til en større epidemi i Guineas hovedstad Conakry, der to millioner mennesker bor svært tett. Foto: Saliou Samb / Reuters / NTB scanpix
FRYKTER EPIDEMI: Frykten er stor for at et ebola-utbrudd kan bli til en større epidemi i Guineas hovedstad Conakry, der to millioner mennesker bor svært tett. Foto: Saliou Samb / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Frykter ebola-epidemi i Vest-Afrika etter at smitten er påvist i hovedstad

Påvist i Guineas hovedstad Conakry, med to millioner innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Frykten øker for en omfattende ebola-epidemi i Vest-Afrika etter at smitten er påvist i Guineas hovedstad Conakry, en storby med to millioner mennesker.

- Dette bekrefter det vi alle frykter. Etter at fire brødre er satt i isolat, frykter vi at epidemien kan eskalere kraftig, sier kommunikasjonssjef Jørn Johansen i Plan til NTB etter et kort besøk i Conakry.

Han sier det er noe helt annet når sykdommen er påvist i storbyen Conakry med sine omfattende slumområder der folk lever tett på hverandre, enn i mer spredt bebygde landsbystrøk der sykdommen først dukket opp.

Informasjon - Det eneste vi kan gjøre nå, er å sørge for omfattende informasjon, i samarbeid med myndighetene, via SMS, radio, fjernsyn og helsepersonell om hvordan folk må forholde seg, sier han. Ebola er ekstremt smittsomt og svært dødelig.

I Guinea ligger dødsraten på 64 prosent av dem som smittes, og døden inntreffer svært raskt.

- Det går på få dager, og det er en grusom død med diaré og blødninger fra alle kroppsåpninger. Det er svært brutalt, sier Johansen. Han sier at folk er svært klar over hvor farlig ebola er, og at de er redde. Det som mangler er informasjon om hvor fort smitten kan spre seg, og hvilke konkrete forholdsregler folk må ta for å unngå smitte.

Fysisk kontakt Informasjonskampanjen må først og fremst fokusere på barn og på skoler, sier Johansen. Folk må forstå viktigheten av hygiene, at man unngår fysisk kontakt med smittede, for eksempel at sengetøy desinfiseres, noe alle ikke er klar over.

Johansen har selv vært tre dager i Conakry og passet på å ta alle mulige forholdsregler, som for eksempel ikke å ta folk i hånden. Han anbefaler ingen å reise til området nå.

Sykdommen overføres ved direkte kontakt med kroppsvæske som blod, avføring og svette fra smittede personer, og det fins ikke medisiner.

Mange døde Hittil er det bekreftet at 66 mennesker har dødd i Guinea av ebola, de fleste i områdene i sørøst der utbruddet først oppsto. Til sammen er det 103 som er døde av ebola-lignende symptomer.

Det er ikke bekreftet at alle er døde av ebola, enten fordi prøvene ennå ikke er gjort eller fordi de døde allerede er begravet. Fem av de smittede er i Conakry, hvorav en person er død. Han var broren til de fire brødrene som er satt i karantene, etter alt å dømme etter at de ble smittet i brorens begravelse.

I tillegg er seks personer døde av ebola-lignende symptomer i nabolandene Sierra Leone og Liberia, de fleste av dem etter å ha krysset grensa fra Guinea.

Stenge grenser Johansen sier at i verste fall må internasjonale grenser stenges for folk som kommer fra Guinea, og at Mauritania allerede har iverksatt tiltak langs sine grenser for å hindre at smitten skal komme fra Guinea.

Det er første gang sykdommen opptrer i Vest-Afrika. Tidligere har det vært flere utbrudd i Kongo og andre steder i Sentral-Afrika.

Det er uklart hvordan sykdommen kan ha kommet til regionen, men siden det trolig er flaggermus sykdommen kommer fra, er det ikke umulig at smitten er kommet luftveien.

Kjøtt fra jungelen Myndighetene i Guinea og noen av nabolandene har nedlagt forbud mot salg av såkalt buskkjøtt, kjøtt fra ville jungeldyr som aper, ekorn, pinnsvin og særlig flaggermus, som er delikatesser og viktige proteinkilder i Afrika.

Men det er ikke lett å utfordre slike dype tradisjoner, På alle markeder i Sentral- og Vest-Afrika er det et enormt utvalg av buskkjøtt, både ferskt, røkt og partert, og lukten av svidd dyrehår ligger tjukt i lufta. Johansen tror likevel at folk er svært opptatt av faren.

De som har opplevd at noen har dødd av ebola, er satt ut. Det gjør dypt inntrykk, og det er ikke vanskelig for dem å forstå hvor farlige det er, sier han.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer