Coronaviruset

Frykter eksplosjon av skjult epidemi

NTNU-professor Dag Svanæs frykter at virusutbruddet av den britiske varianten av coronaviruset kan bety at Norge står overfor en skjult epidemi med eksponentiell vekst.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop.Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop.Foto: AFP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag gikk på nytt virusalarmen i Norge. Det britiske mutantviruset har fått spre seg i Nodre Follo kommune, som nå innfører en full nedstenging.

To personer er bekreftet døde etter å ha blitt smittet av det muterte viruset.

Utbruddet kan ha pågått så lenge som i tre uker.

- Dette var forventet, og ser ut til å ha pågått i tre uker uten at FHI har oppdaget det. Dette er det mange av oss har advart mot siden før jul, sier professor i informatikk Dag Svanæs ved NTNU.

Dårlig kapasitet

Nordre Follo stenger ned kommunen fram til onsdag i neste uke for å få oversikt.

- Dette er helt riktige tiltak for å stoppe den britiske mutanten.Basert på råd fra FHI og Helsedirektoratet, sier de. Det høres bra ut. De nye mutasjonene må stoppes, sier Svanæs.

Professoren mener den kritiske faktoren for Norge nå er kapasitet for såkalt sekvensering for å oppdage muterte virus.

- FHI har meget begrenset kapasitet, kanskje 25 per dag. Med 400 smittede per dag, så betyr det rundt 5 av de positive testene, hevder Svanæs og advarer:

- Det betyr altså at det er 95 prosent sannsynlig at en positiv prøve med virusvarianten fra Storbritannia ikke blir oppdaget. Den lave kapasiteten for sekvensering er grunnen til at dette kunne pågå i tre uker uten at FHI oppdaget det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer