Coronaviruset

Frykter eksplosjon av skjult epidemi

NTNU-professor Dag Svanæs frykter at virusutbruddet av den britiske varianten av coronaviruset kan bety at Norge står overfor en skjult epidemi med eksponentiell vekst.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop.Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop.Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Fredag gikk på nytt virusalarmen i Norge. Det britiske mutantviruset har fått spre seg i Nodre Follo kommune, som nå innfører en full nedstenging.

To personer er bekreftet døde etter å ha blitt smittet av det muterte viruset.

Utbruddet kan ha pågått så lenge som i tre uker.

- Dette var forventet, og ser ut til å ha pågått i tre uker uten at FHI har oppdaget det. Dette er det mange av oss har advart mot siden før jul, sier professor i informatikk Dag Svanæs ved NTNU.

MUTERT VIRUS: I går ble det kjent at den britiske varianten av SARS-CoV-2 er påvist i Nordre Follo kommune. I dag opplyser kommunen at mutantviruset har fått spre seg i kommunen, og innfører en full nedstenging. Foto: Nordre Follo kommune Vis mer

Dårlig kapasitet

Nordre Follo stenger ned kommunen fram til onsdag i neste uke for å få oversikt.

- Dette er helt riktige tiltak for å stoppe den britiske mutanten.Basert på råd fra FHI og Helsedirektoratet, sier de. Det høres bra ut. De nye mutasjonene må stoppes, sier Svanæs.

Professoren mener den kritiske faktoren for Norge nå er kapasitet for såkalt sekvensering for å oppdage muterte virus.

- FHI har meget begrenset kapasitet, kanskje 25 per dag. Med 400 smittede per dag, så betyr det rundt 5 av de positive testene, hevder Svanæs og advarer:

- Det betyr altså at det er 95 prosent sannsynlig at en positiv prøve med virusvarianten fra Storbritannia ikke blir oppdaget. Den lave kapasiteten for sekvensering er grunnen til at dette kunne pågå i tre uker uten at FHI oppdaget det.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

- Full nedstenging

Også lege ved Reiseklinikken og vaksineekspert, Gunnar Hasle, er bekymret for sekvenseringskapasiteten.

- Skulle vi ha stoppet import av dette mutantviruset måtte vi hatt mye strengere grensekontroll og karantene enn vi har i dag. FHI har begrenset kapasitet for å gjøre sekvensering av virus, og om de for eksempel klarer år sekvensere 25 prøver per dag, og det kommer 400 nye smittede per dag, blir det bare litt over seks prosent av prøvene. Det betyr at det i så fall er 94prosent sannsynlighet for at et tilfelle av mutert virus ikke blir oppdaget, sier Hasle.

Steinar Westin er professor i sosialmedisin og epidemiologi ved NTNU. Han tilslutter seg bekymringen for manglende sekvenseringskapasitet.

- Full nedstenging, som fra 12. mars, må være et opplagt tiltak. Hvis dette viruset kommer ut av kontroll, har vi omtrent samme situasjon som i de landene som nå må lukke alt. Ølservering også, sier Westin.

Smittevernekspert og professor Jörn Klein ved ved Universitetet i Sørøst-Norge mener situasjonen taler for munnbundpåbud i både skole og helsevesen.

- Vi må ikke undervurdere denne nye pandemien i en pågående pandemi, sier Klein.

HERJER: Coronaviruspandemien, som har herjet verden siden februar i fjor, er på ingen måte over. Foto: Heiko Junge / NTB
HERJER: Coronaviruspandemien, som har herjet verden siden februar i fjor, er på ingen måte over. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Det stemmer

- Det stemmer at vi har sekvensert 5,5 prosent av de påviste positive prøvene de siste ukene, opplyser FHI i en e-post til Dagbladet.

Det er også omtalt i ukesrapporten som ble publisert onsdag denne uka.

«Folkehelseinstituttet har nylig innført en ny metode for hurtigsekvensering av positive prøver for å få raskere svar på prøvene. Kapasiteten for sekvensering er økt og instituttet er i dialog med flere andre private og offentlige aktører for å øke den ytterligere i tiden fremover for å kunne sekvensere enda flere prøver», skriver FHI fredag om mutantutbruddet i Nordre Follo.

FHI skriver videre at Norge er blant de fem land i Europa som sekvenserer flest prøver i dag, men at de ønsker flere prøver.

«Vi gjør beregninger nå på hvor mange prøver vi trenger for å kunne holde god oversikt over de virusvariantene som sirkulerer i Norge», heter det.

FORKLARER: Lege Wasim Zahid er coronasmittet. Det avslører han selv i en video på YouTube. Video: YouTube Vis mer

- Kritisk fase

Svanæs mener antall smittede for landet som helhet må ned drastisk, helst til 25 per dag, slik at FHI kan sekvensere alle positive tester.

- Vi har nå en R på rundt 0,7 for landet som helhet. For å komme ned fra 400 per dag til 25 per dag, så må vi da holde dette nivået i 40 dager, Dersom vi nå begynner å løsne på tiltakene, så vil R igjen nærme seg 1,0, og da vil vi ikke kunne stoppe den britiske varianten, frykter professoren og fortsetter:

- Vi er i en kritisk fase nå, der prisen for å feile kan bli meget stor.

Han mener vi nå står i en kamp mot klokka som vi kan vinne om vi tar det på alvor. Og det er veldig viktig.

- Jeg frykter vi kan stå overfor en skjult epidemi med eksponetiell vekst, sier Svanæs.

Gunnar Hasle deler Svanæs´ syn.

- Om vi skulle være så uheldige å få utbrudd av den sørafrikanske varianten, som er like smittsom som den engelske, og som vaksinene gir dårligere beskyttelse mot, blir det verre. FHI hadde fra starten av epidemien som første prioritet at man ikke måtte gjøre folk skremt. Jeg tror ikke de tenker sånn nå lenger, sier Hasle og legger til:

- De nye virusvariantene er skumle, og vi må gjøre alt vi kan for å stoppe dem. Spør du meg, burde man innføre munnbindpåbud i alle skoler, sier vaksineeksperten.

IKKE LENGER DUGNAD: Erna Solberg innrømmer at coronatiltakene rammer skjevt i samfunnet, og har i stor grad gått bort fra å bruke ordet «dugnad», som var et ord hun brukte hyppig i fjor. Video: Gilbrant og Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Alvorlig

Helseminister Bent Høie er bekymret.

- Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje. Dette er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien, sier Høie til Dagbladet.

Helseministeren mener dette viser hvor viktig det er at vi opprettholder de nasjonale tiltakene og innreiserestriksjonene med karanteneplikt.

- Det er bra at kommunen og Folkehelseinstituttet samarbeider godt for å håndtere situasjonen. Folkehelseinstituttet prioriterer også prøver fra Nordre Follo for å raskt å kunne identifisere spredningen av det muterte viruset, sier Høie.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NRK at de vil vurdere situasjonen i regionene rundt Nordre Follo for å finne ut hvilke tiltak som er nødvendige de siste dagene.

- Det betyr at tiltak i nabokommunene, blant annet Oslo, kan bli påvirket av situasjonen i Nordre Follo, sier Nakstad.

DRAMATISK: Ole Gunnar Solskjær beskriver coronasituasjonen i England som dramatisk, og forteller i et eksklusivt intervju til Dagbladet om hvordan det er å stå midt oppi det. Video: Ljosland Vis mer

Ukjent smittevei

Den engelske virusvarianten er påvist hos to sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo.

- Dette er alvorlig, siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritannia, for dette utbruddet, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI i en pressemelding.

Prøvene som påviste smitten ble tatt 3. januar i tilknytning til et utbrudd på sykehjemmet. Beboerne som fikk påvist varianten, begge over 90, er døde.

Utbruddet gjelder så langt 22 ansatte og 12 beboere.

Det er også mulig spredning til en barnehage med enkelte tilfeller blant barn og ansatte, og alle barn og ansatte i barnehagen vil få tilbud om testing, skriver FHI.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Frykter spredning

- Det er stor sannsynlighet for videre smittespredning, gitt at denne varianten har forårsaket store utbrudd andre land i Europa. Vi tror at virusvarianten som har forårsaket utbruddet ved sykehjemmet og trolig også i barnehagen kan ha foregått et par uker. Det må gjøres en betydelig innsats for å stoppe og eliminere utbruddet, sier Vold.

Helsedirektoratet har anbefalt kommunen å stenge alle barnehager og skoler i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre.

- Helsedirektoratet har anbefalt at innbyggere i regionen avstår fra alle unødvendige reiser. Vi anbefaler også at alle som kan er på hjemmekontor, de neste dagene. Vi må slå ned dette viruset så raskt som mulig slik at det ikke sprer seg til andre nærliggende kommuner, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Den engelske varianten av coronaviruset er antatt å være mer smittsom enn den som først drev pandemien. Det er imidlertid ingenting som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer