Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erklærer unntakstilstand i New York:

Frykter ekstremvarme kan ta liv i USA

En hetebølge rammer flere stater i USA i helga, og det er erklært lokal unntakstilstand i flere store byer. Noen steder kan følt temperatur bli opp mot 43 grader.

SVÆRT VARMT: Folk kjøler seg ned i Washington Square Park 17.juli i New York. FOTO: Drew Angerer/Getty Images/AFP / NTB Scanpix.
SVÆRT VARMT: Folk kjøler seg ned i Washington Square Park 17.juli i New York. FOTO: Drew Angerer/Getty Images/AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Mens sommeren tar en pause i Sør-Norge i helga, er det meldt ekstremvarme i sentrale og østlige deler av USA.

New York er en av flere byer som rammes, og som nå setter inn tiltak.

Den nasjonale værvarslingstjenesten spår ifølge Wall Street Journal at det kan bli opptil 101 grader Fahrenheit, altså 38 grader celsius, i noen deler av millionbyen lørdag, noe som ikke har skjedd siden 2012.

ADVARER: Onsdag advarte borgermester i New York City, Bill de Blasio, om den ekstreme hetebølgen som kommer til å treffe byen i helga. Video: NYC Mayor’s Office Vis mer

Det innebærer en følt temperatur på over førti grader lørdag, opplyser værvarslingstjenesten selv.

Det har fått New Yorks ordfører Bill de Blasio til å erklære lokal krisesituasjon.

Han ber nå om at en rekke private kontorbygninger må holde en minimumstemperatur på 25 grader celsius på sine termostater for å spare strøm, noe offentlige bygg allerede har fått beskjed om.

Sentre for nedkjøling

Frykten er at økt bruk av luftkjølingsanlegg og liknende, kan øke belastningen for strømnettet, og øke sjansen for et langvarig strømbrudd lik det som rammet New York forrige helg.

I brevet hvor han erklærer lokal krisesituasjon, skriver han at hetebølgen kan føre til heteslag, utmattelse, eller andre helseplager for innbyggerne.

Krisesituasjonen skal gjelde fra fredag morgen lokal tid til søndag kveld.

Byen har derfor satt inn en rekke tiltak i forkant - blant annet ved at de har opprettet over 500 «cooling centres», hvor innbyggere kan komme for å kjøle seg ned, i biblioteker, eldrehjem, og en rekke andre offentlige fasiliteter.

AVLYST: Her svømmer deltakerne i Hudson River i første del av New York City Thriatlon i 2016. I år blir arrangementet avlyst. Foto: Santiago Mejia/The New York Times/NTB Scanpix.
AVLYST: Her svømmer deltakerne i Hudson River i første del av New York City Thriatlon i 2016. I år blir arrangementet avlyst. Foto: Santiago Mejia/The New York Times/NTB Scanpix. Vis mer

Onsdag advarte de Blasio om varmebølgen på en pressekonferanse, og ba innbyggerne ta sine forholdsregler, ved å holde seg innendørs med luftkjølingsanlegg.

- Ekstremvarme er farlig, sa de Blasio, som oppfordret innbyggerne til å passe på hverandre.

- Ekstremvarme er en undervurdert og dødelig trussel. Den beste måten å bekjempe den er å bruke air conditioner, eller besøke ett av byens nedkjølingssentre, sa Deanne Criswell i byens kriseledelse i samme uttalelse.

New York Times skriver at New York City Triathlon, som egentlig skulle holdes søndag, er blitt avlyst som følge av været, for første gang siden 2012.

Ekstremvarme

Varmen kan imidlertid få langt mer alvorlige konsekvenser enn som så.

Denne uka har to personer allerede dødd som følge av heten i Maryland, skriver blant annet Fox Baltimore, og fortsatt ventes det at det blir enda varmere i helga.

Ifølge Accuweather.com er det også erklært lokal krisesituasjon i blant annet Philadelphia og Washington DC - og værvarslingstjenesten advarer folk i bystrøk om at varmen også kan føre til at asfalten blir så varm at man kan brenne både føtter og dyrepoter.

- Den reelle temperaturen i noen av de store byene, som Washington DC, Baltimore, Philadelphia og New York, når sitt høyeste noen få grader unna hundreårsmerket denne uka, sier meteorolog Brett Anderson til Accuweather.

Rammer store deler av USA

Det er ikke bare de store byene på østkysten som rammes av ekstremvarme i helga.

Ifølge National Weather Centre, ligger det an til farlig høye temperaturer i to tredjedeler av østlige halvpart av USA, fra Midtvesten til østkysten i helga.

I kombinasjon med høy luftfuktighet, kan varmeindeksen - som er et mål for følt temperatur - til værvarslingstjenesten bli godt over 38 grader celsius enkelte steder, noen steder opp mot 43 grader, advarer de.

De ber folk om å forberede seg på ekstreme temperaturer, og opplyser at rundt 123 varmerekorder ligger an til å brytes.

«Drikk masse vann, hold deg unna sola, og sjekk at naboer og slektninger har det bra. Små barn og dyr skal aldri bli forlatt i kjøretøy uten tilsyn. Dette gjelder spesielt i varmt vær, når bilen innvendig kan nå dødelig temperatur i løpet av minutter», skriver værtjenesten.

STIMER TIL FONTENE: Bildet viser folk som kjøler seg ned i New York onsdag denne uken. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP / NTB Scanpix.
STIMER TIL FONTENE: Bildet viser folk som kjøler seg ned i New York onsdag denne uken. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Nettsida Injury Facts opplyser at det så langt i år har vært 21 dødsfall hvor barn er blitt forlatt i varme biler i USA.

Svært varmt allerede

Noen steder er det allerede vært svært varmt.

The National Weather Centre har på Twitter postet et kart som viser svært mange steder over sentrale og østlige USA som allerede hadde var 35 varmegrader eller høyere temperaturer i 11-tiden lokal tid i går (se kart).

Varmen har ført til at det også er opprettet nedkjølingssentre i Chicago - og både i Kansas og i Oklahoma skal det ha vært så varmt at asfalterte veier har gått i stykker.

CNNs meteorolog David Hennen, anslo overfor nyhetskanalen i går at 85 prosent av befolkningen i USA minus Hawaii og Alaska vil få temperaturer over 32 varmegrader de kommende dagene, og at mer enn halvparten vil få temperaturer over 35 grader celsius.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media