Værfenomenet El Niño, som fører til at klodens gjennomsnittstemperatur blir høyere, oppstår vanligvis hvert tredje til syvende år, ifølge Bjerknessenteret.
- De fleste beregninger vi nå har, viser at det vil utvikle seg til El Niño mot slutten av 2023, sier forsker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero, Senter for klimaforskning til Dagbladet.
Fenomenet innebærer store forstyrrelser i temperatur, vind og regn i det tropiske Stillehavet, og påvirker også været i andre regioner.
Kloden kan bli rammet av enda høyere temperaturer og mer ekstremt vær hvis værfenomenet El Niño avløser La Niña i 2023.

Slår alarm om rekordsommer
Global temperatur-rekord
Forrige store El Niño var i 2015 og 2016, ifølge forsker Samset.
- Det var da forrige rekord i global temperatur ble satt, sier han.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ble 60 millioner mennesker berørt av El Niño-en i 2016.
Ifølge Samset er det først nærmere sommeren man med sikkerhet vil kunne vite om det utvikler seg en El Niño eller ikke, men han mener foreløpige beregninger kan gi en klar pekepinn.

Halvparten kan forsvinne
Sju modeller
Tidligere i april publiserte Australia’s Bureau of Meteorology sine foreløpige prognoser for El Niño. Alle de sju modellene de da hadde undersøkt - inkludert de fra værbyråer i Storbritannia, Japan og USA – viste at havoverflatetemperaturen vil passere El Niño-terskelen innen august.
- Australierne har en veldig god modell, og mener selv at de har verdensekspertisen på El Niño. De er blant ekspertene, sier Samset.
Han forteller at ekspertene følger med på endringer i temperaturene på overflaten av Stillehavet.
- Lang bølge
- Vi forbereder oss på at andre halvdel av 2023 og hele 2024 blir ekstremt, sa klimatolog Karsten Brandt til den tyske avisa Bild tidligere i april.

Studie: Utstyret blir større
Han forteller at alle modellene viser en stor El Niño-fase seinvåren og sommeren 2023.
- Det vil trolig bli en veldig sterk El Niño-fase med rekordtemperaturer over hele verden, sier han og legger til:
- Det kommer nok til å bli en lang El Niño-bølge.

Dyster dom: - Slaget er tapt
Mer ekstremvær
El Niño varer gjerne et års tid når det først starter, og utvikler seg på høsten, ifølge Samset.
Han forteller at under en sterk El Niño blir jorda 0,2 grader varmere, og at det merkes best i Stillehavet og landene rundt.
- Landene der er svært klar over hvordan fenomenet påvirker forholdene, for de blir veldig annerledes. Det kan bli vått der det var tørt, og fisken kan svømme andre steder enn normalt, sier han.
- Nå som vi fra før av har et klima som er ute av lage, kommer dette på toppen. Det kan gi enda kraftigere hetebølger og ekstremregn; kanskje ekstremhendelser som er kraftigere enn de vi har hatt, fortsetter han.
- Vil Norge merke det?
- Norge ligger helt på andre siden av verden, så det vil ikke gi så stor effekt her. Men når verden som helhet blir varmere, vil vi indirekte merke det på hetebølger og matproduksjon langt unna, svarer klimaforskeren.
I tillegg til at El Niño bringer med seg varme, påvirkes været også på en rekke andre måter, skriver NTB. Risikoen øker for tørke i Australia, Indonesia og deler av Afrika, mens Sør-Amerika trolig får mer regn.

- Knuser tidligere rekorder
- Må tilpasse oss
Torsdag denne uka publiserte EUs klimaprogram Copernicus sin årlige klimarapport, som blant annet viste at Europa hadde sin varmeste sommer noensinne i 2022.
Til hva dette, kombinert med en mulig El Niño har å si for året vi nå er i, sier Samset:
- Varslene er at vi kommer til å få en varm og tørr sommer i Europa i år, og det blir stadig varmere i hele verden. Dette er en påminnelse om at vi må få ned utslippene, men også tilpasse oss et nytt klima. Dette er nå noe vi må lære oss å takle.