Frykter eldre vil fryse i hjel

Brev fra pårørende som frykter at deres gamle foreldre vil fryse i hjel i jula, gjør at statsråd Einar Steensnæs advarer eldre mot å spare for mye på strømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Brev og mailer jeg har fått den siste tida gir en ganske klar indikasjon på at en del eldre misforstår situasjonen. Pårørende skriver til meg og forteller om gamle foreldre som skrur av ovnen hjemme for å spare strøm. Det er svært viktig at eldre ikke overdriver. Det kan, som pårørende peker på, få alvorlige konsekvenser. Vi har ingen elkrise, sier landets olje- og energiminister til Dagbladet.

- Men er det ikke de høye prisene som er grunnen til at eldre sparer på denne måten?

- Det vet jeg ikke, men vi er i en ekstrem situasjon. Ser man hele året under ett, blir ikke strømregningen vesentlig høyere enn i fjor. Dessuten har mange eldre et lavt strømforbruk allerede, og har ikke noe særlig potensial for å spare mer, svarer statsråden.

- Ikke mitt ansvar

Steensnæs avviser at det er hans ansvar at kraftprisen har gått til himmels:

- Jeg er ansvarlig fagstatsråd, men det er ikke mitt ansvar at prisene er så høye. Men jeg ser at noen i opposisjonen vil ha det til at det er mitt ansvar.

- Hvorfor er det ikke ditt ansvar?

- Det er avhengigheten av vannkraft kombinert med en tidlig vinter som er årsaken til den ekstreme situasjonen. Det kan ikke jeg som statsråd gjøre noe med. Dessuten er markedet styrt av tilbud og etterspørsel. Det viktige nå er at alle i markedet gjør sitt ytterste for å produsere kraft.

- Men du kan vel gjøre noe for å få ned strømprisene?

- Jeg skjønner at folk reagerer, men det ville vært et feil signal å sende inn i markedet om vi skulle gått inn og redusert kraftprisene. Det ville ha virket i motsatt retning, at folk begynte å bruke mer strøm igjen.

- Så det er helt uaktuelt for regjeringen for eksempel å fjerne elavgiften?

- Ja, det er helt uaktuelt.

Lang vinter

Ifølge olje- og energiministeren bør vi ikke regne med betydelig redusert kraftpris før utpå våren.

- Kraftprisen er i stor grad avhengig av været. Men jeg tror vi uansett må være forberedt på høye kraftpriser gjennom hele vinteren.

Steensnæs' lokale strømleverandør i Haugesund truer nå med å øke strømregningene med flere hundre prosent. Men det får ikke statsråden til å bytte kraftselskap.

- Nei, er det den bitre medisinen som må til, er jeg villig til å svelge den.

- Hvor stor strømregning har du?

- Det vet jeg faktisk ikke, for det er min kone Liv som ordner med slike ting. Men jeg tror vi har et forbruk på rundt 28000 kWh, sier Einar Steensnæs