Frykter en alvorlig og bratt nedtur i Norge

Handelsbanken advarer. Fallet i oljeaktiviteten og dårlige internasjonale konjunkturer vil påvirke Norge.

Knut Anton Mork Mener det kan bli behov for drastiske virkemidler i norsk økonomi. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Knut Anton Mork Mener det kan bli behov for drastiske virkemidler i norsk økonomi. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I sin nye kvartalsrapport, som offentliggjøres i dag, advarer Handelsbanken Capital Markets om faren for en alvorlig og bratt nedtur for norsk økonomi.

Tøffere tider Finansavisen skriver i dag at vi fra norsk side vil merke fallet i oljeinvesteringene, mens internasjonal økonomi bidrar med «sekulær stagnasjon», altså en vedvarende periode med lave renter, uten at det hindrer svært svak vekst.

En følge av at oljeæraen er over er at lønnsnivået må ned. Det holder trolig ikke med svakere lønnsvekst, tror Handelsbanken.

Høyt lønnsnivå - Faren er at lønnsnivået er anstrengt høyt, og at man rett og slett må sette lønninger ned, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til Finansavisen.

Rentekutt - Også Øystein Olsen innrømmet i forrige uke at risikobildet er mer alvorlig nå enn i september. Jeg tar ikke for hardt i, når jeg sier at styringsrenten fint kunne vært kuttet til 1 blank i dagens situasjon, forteller Hov.

- Hva måtte til før dere mente det var riktig å senke renten til null?

- Det skal ikke så veldig mye til. Renten burde allerede vært 1 prosent. Da er det bare et par kutt til, så er man i null, sier sjeføkonom Knut Anton Mork.

Flere nyheter: Norwegian får syv kjøpsanbefalinger
Nå opplever Norwegian problemer i Spania
Resultatdobling fra Hydro