BEKYMRET: Sigbjørn Johnsen Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
BEKYMRET: Sigbjørn Johnsen Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Frykter en fortapt generasjon

Sigbjørn Johnsen er bekymret for den galopperende arbeidsledigheten i Europa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Finansminister Sigbjørn Johnsens årlige møte med kolleger fra EU og EFTA i dag tidlig ble holdt i skyggen av dramatiske hendelser i Hellas og Italia: Den italienske finansministeren Giulio Tremonti var blant dem som skulle vært tilstede, men han satt i stedet på flyet tilbake til hjemlandet for å delta i avstemninger om Berlusconi-regjeringens framtid.

Ettersom både Hellas' og Italias økonomiske og politiske framtid henger nært sammen med hele Europas, var presset merkbart i Brussel i dag.

- Det var ingenting å si på humøret, men det er klart det er en vanskelig situasjon. Vi bruker mye tid til å diskutere hvordan man skal sørge for å gjenreise tilliten i markedene, mens den viktigste oppgaven ligger i bakgrunnen: Vi må få ned arbeidsledigheten, sier Sigbjørn Johnsen.

Sosial uro
Finansministeren tok selv opp ledigheten i sitt innlegg, for han er alvorlig bekymret for utviklingen.

-Arbeidsledigheten er over 20 prosent i EU-landene. I Hellas ligger ungdomsledigheten på 43 prosent, i Spania er den 48 prosent. Det er foruroligende. Vi vet at lang tids ledighet kan skape sosial uro. Ungdom mister håpet. I forhold til arbeidsmarkedet kan vi snakke om en fortapt generasjon.

Penger i banken
Finansministrene diskuterte ulike modeller for å sikre mer bank-kapital — en avgjørende faktor i forsøket på å dytte igang den økonomiske veksten. På møtet holdt Sigbjørn Johnsen fram den norske modellen for tilsyn med finansmarkedene, i tillegg til å argumentere for å opprettholde det høye norske garantinivået for bankinnskudd.

- For å få vekst, trenger vi banker som kan låne ut penger. Vi trenger solide banker, gode reguleringer og bedre tilsynsordninger, sier Johnsen.

Internasjonale løsninger
EU-kommisjonen anbefaler tettere samarbeid og mer overnasjonal kontroll som utvei på krisa i Europa. Norske EU-motstandere, for eksempel representert ved Klassekampen på lederplass denne uka, mener det er «en farlig medisin», i tillegg til å være udemokratisk.

-Trenger Europa mer eller mindre EU nå?

-
Dette er i alle fall et godt tidspunkt å jobbe tettere internasjonalt på. Vi trenger mer OECD, mer IMF, disse problemene stanser ikke ved landegrensene.

- Den franske finansministeren la i går fram planer om overraskende kraftige budsjettkutt, «for å beskytte det franske folk mot de alvorlige vanskelighetene mange europeiske land opplever». Trenger det norske folk også mer beskyttelse?

-Budsjettet vi la fram i høst er et svar på de utfordringene, sier Sigbjørn Johnsen.

-Bare et fåtall nordmenn er bekymret for den økonomiske utviklingen i Europa. Er du bekymret for at man er så lite bekymret i Norge?

- Når vi vet at to tredjedeler av det vi selger går til EU-landene, er det nokså klart at vi kommer til å merke konsekvensene av det som skjer. Noen har allerede begynt å merke det, det får vi stadige påminnelser om. Jeg tror folk får det med seg også, folk følger jo normalt godt med. Det at folk ikke er mer bekymret kan jo også tolkes som tillit — tillit til at vi vil være i stand til å møte utfordringene, avslutter finansministeren.