Frykter en million demonstranter

Militæret i Jemen prøver å stanse gigantmønstring.

HAR FÅTT NOK: Demonstrantene i Sana er lei av korrupsjonen, arbeidsløsheten og fattigdommen som preger Jemen, og akter å kaste president Saleh hvis han ikke vil gå frivillig innen kort tid. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/SCANPIX
HAR FÅTT NOK: Demonstrantene i Sana er lei av korrupsjonen, arbeidsløsheten og fattigdommen som preger Jemen, og akter å kaste president Saleh hvis han ikke vil gå frivillig innen kort tid. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stemningen i Jemens hovedstad Sana er på bristepunktet. Demonstrantene som vil kaste president Ali Abdullah Saleh, finner seg ikke i at han først akter å gå ved årets slutt, og marsjerer i hopetall mot byen.

Demonstrantene har håpet å mønstre en million deltakere til gigantmarkeringen, men det militære har satt opp veisperringer utenfor byen, og stopper folk de tror er aksjonister, melder nyhetsbyrået PA.

Busser tilhengere inn Som motvekt lar soldatene busser med pro-Saleh-demonstranter passere.

Stemningen har vært svært amper siden sikkerhetsstyrker massakrerte 52 demonstranter for ei uke siden. I mellomtida har en rekke av Salehs støttespillere enten forlatt sine stillinger og/eller gått over til opposisjonen, samtidig som regjeringen har innført unntakstilstand.

Presidenten ligger i forhandlinger med opposisjonen med sikte på en tidligere avgang - men forhandlingene har strandet, melder Wall Street Journal. Det springende punkt skal være betingelsene for de av Salehs slektninger som leder landets antiterrorstyrke.

Korrupsjon og fattigdom Den 65-årige presidenten har ledet den arabiske staten i 32 år, og demonstrantene, som er frustrert over utbredt korrupsjon, arbeidsledighet og fattigdom, krever i tillegg til hans avgang gjennomgripende politiske reformer.

Imens brer frykten om seg blant de mange utlendingene i Jemen; BBC News melder at samtlige rutefly ut av landet er stappfulle, og flere ambassader har evakuert sine ansatte.

Norsk UD råder folk til ikke å dra til landet, eventuelt dra derfra.

Dagbladet følger saken.

UPOPULÆR: Ali Abdullah Saleh (65) har sittet med makten i 32 år. Det er usannsynlig at det blir særlig mange flere - spørsmålet er bare om han går av raskt nok. Foto: MOHAMMAD HUWAIS/AFP/SCANPIX
UPOPULÆR: Ali Abdullah Saleh (65) har sittet med makten i 32 år. Det er usannsynlig at det blir særlig mange flere - spørsmålet er bare om han går av raskt nok. Foto: MOHAMMAD HUWAIS/AFP/SCANPIX Vis mer