VENTER PRISFALL: I morgen offentliggjør Eiendom Norge prisstatistikk for juni 2017. Foto: Eivind Yggeseth.
VENTER PRISFALL: I morgen offentliggjør Eiendom Norge prisstatistikk for juni 2017. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Frykter en solid nedgang i boligprisene

I morgen presenteres nye tall fra Eiendom Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Obos-prisene falt 2,4 prosent i Oslo i juni, og flere meglertopper Finansavisen har vært i kontakt med venter at fasit i morgen vil vise et fall i samme gate for resten av hovedstadsmarkedet.

- Jeg tror vi vil få se 2-tallet i Oslo, at boligprisene har falt over 2 prosent i juni. På landsbasis tror jeg på et prisfall på 1–2 prosent, sier adm. direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren til Finansavisen.

Tøffere tider

I morgen legger bransjeorganisasjonen Eiendom Norge frem prisstatistikken for bruktboliger i juni. Ser man isolert på juni 2016, steg bruktboligprisene i Oslo 1,3 prosent. Frem til mai i år hadde prisene steget sammenhengende siden desember 2015. Men med et kraftig økende utbud av boliger til salgs i hovedstaden og effekten av skjerpede boliglånskrav, kom et prisfall på 1,4 prosent i mai.

- Jeg tror vi vil se en kraftigere nedgang i boligprisene for Oslo i juni enn i mai. Det er et overheng av boliger i markedet, og selgerne har begynt å ta innover seg at prisene ikke er de samme som for noen måneder siden, sier adm. direktør Finn Magnus Rogne-Hansen i Aktiv Eiendomsmegling til Finansavisen.

Korreksjonsfase

- Vi er i en korreksjonsfase. Juni er normalt en måned som er preget av små prisbevegelser, både opp og ned. Utviklingen i Oslo-markedet den siste tiden tilsier definitivt nedgang, og av en viss størrelse, forteller Krogsveen-sjef Leif J. Laugen til Finansavisen.

I tillegg til kravet om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo, er det også et nasjonalt krav om maksimalt fem ganger brutto inntekt i lån.

- Juni i fjor var veldig sterk. I juni i år er det solgt færre boliger, til en lavere pris. Det absolutte prisnivået vi har nådd i Oslo gjør at stadig flere støter mot begrensningene som de nye boliglånskravene innebærer, sier konsernsjef Daniel K. Siraj til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Bolig: Dette er sommerens styggeste chart
Bekymret sjeføkonom advarer: Dette er nye rekordtall