Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Acer-smell og euroskepsis bekymrer Høyre

Frykter EØS-opprør i Ap

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener den kraftige Acer-motstanden i Arbeiderpartiet har gitt EU-motstanderne på venstresiden blod på tann.

BEKYMRER: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er urolig for det han opplever som økende euroskepsis i Arbeiderpartiet..
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKYMRER: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er urolig for det han opplever som økende euroskepsis i Arbeiderpartiet.. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfor Dagbladet går Høyre-profilen hardt ut mot det han beskriver som nye euro-skeptiske toner fra Arbeiderpartiet. Bakgrunnen er motstanden mot EUs fjerde jernbanepakke og diskusjonene om et felles europeisk arbeidsmarkedsbyrå.

- Ap-ledelsen kom bakpå og fikk mye intern motstand i Acer-saken. Men økt euroskepsis og famling om EØS-avtalens betydning er en dårlig måte å kompensere for dette på, sier Torbjørn Røe Isaksen.

- Vanskelig å stå imot

Næringsministeren viser til at Ap-ledelsen fikk mye juling av grasrota og fagbevegelsen i Acer-saken og frykter at det vil bli vanskelig å stå imot når det på nytt fremmes krav om reservasjon mot ulike EU-direktiver.

At EU-motstanderne i Senterpartiet, SV og Rødt er styrket, bidrar til å øke presset på Ap-ledelsen, mener Røe Isaksen.

- Jeg liker ikke de nye euro-skeptiske tonene fra Arbeiderpartiet. De er med på å legitimere ytre venstresides historiefortelling om samarbeid i Europa, sier han.

- Ap har allerede gått langt i å antyde at partiet vil reservere seg mot den fjerde jernbanepakka og EUs nye arbeidsmarkedsbyrå. Det er dramatisk og vil klart svekke EØS-avtalen dersom Ap - som en av avtalens jordmødre - legger om kursen, sier han.

Slår tilbake

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt fnyser av påstanden om euroskepsis og mener det viser at Høyre fortegner Aps politikk og standpunkter.

EØS-FRYKT: Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt mener Høyre ikke har grunn til å frykte for EØS-avtalen. 

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
EØS-FRYKT: Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt mener Høyre ikke har grunn til å frykte for EØS-avtalen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Arbeiderpartiet er for EØS-avtalen. I sum har avtalen tjent Norge godt, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Samtidig fastslår hun at Norge - i siste instans - må være beredt til å bruke reservasjonsretten som EØS-avtalen gir adgang til.

- Vi må være ærlige om at EØS også medfører politiske utfordringer. Det er nødvendig at vi deltar i debatten når regelverk utformes, ikke bare årevis etter at EU har fattet sine vedtak, framholder hun.

Godt mottatt

Regjeringspartiene og KrF har gått inn for en jernbanereform som legger opp til økt bruk av anbud på norske skinner. Regjeringen varslet at den vil fremme forslag om å implementere jernbanepakke 4 i norsk lovverk til høsten.

Da vil Ap «stemme for det vi er for og mot det vi er mot», ifølge Huitfeldt.

- Unødvendig konkurranseutsetting, oppsplitting og privatisering av jernbanen er Arbeiderpartiet motstandere av, sier hun.

Arbeiderpartiet fikk skryt av Norsk Jernbaneforbund da spørsmålet om EUs jernbanepakke var oppe til behandling i stortingsgruppa i juni.

- Av og til må vi sette foten ned, sa Sverre Myrli, jernbanepolitisk talsperson i Ap, til nettstedet frifagbevegelse.no.

Åpner for å si nei

Når det gjelder EUs arbeidsmarkedsbyrå (ELA) sier Huitfeldt at Arbeiderpartiet vil støtte norsk deltakelse i byrået. Forutsetningen er at byrået styrker kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet og at norsk suverenitet blir ivaretatt.

Samme budskap kom tidligere i sommer fra Ap-nestleder Hadia Tajik, som fastslo at Stortinget kommer for sent på banen i viktige EØS-saker.

- Derfor må vi si klart fra nå: Norge vil si nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå hvis det svekker vår evne til å regulere arbeidslivet selv, sa Tajik til Frifagbevegelse.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fastholder at signalene fra Ap-toppene gir grunn til uro.

- Vi må snakke om konsekvensene ved å reservere seg. EU kan suspendere lovverk som gir oss fordeler på andre viktige områder for norsk næringsliv, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media