UTBRUDD: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, er bekymret for at utbruddet vil få et større omfang enn det har nå. Video: NTB Scanpix Vis mer

Coronautbrudd på Hurtigruten

Frykter et større smitteutbrudd

69 norske kommuner er berørt av smitteutbruddet på Hurtigruten. Det kan føre til et større nasjonalt utbrudd, frykter FHI og Helsedirektoratet.

Publisert

36 besetningsmedlemmer og tre passasjerer har foreløpig testet positivt for coronaviruset etter to seilaser med Hurtigrutens skip Roald Amundsen.

To passasjerer fra den første seilasen og én fra den andre seilasen har testet positivt.

Om lag 40 passasjerer ble satt i karantene i Tromsø, der skipet la til havn. Det store flertallet av passasjerene har imidlertid reist hjem til sine kommuner, noe FHI frykter kan føre til økt smittespredning.

- Vi frykter et større utbrudd, sier fagdirektør Karin Straume i Helsedirektoratet til NTB.

FHI bekymret

- Vi er bekymret for at vi kan få flere positive utbrudd etter dette utbruddet, ja. Det er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for at omfanget skal bli større enn det vi ser nå, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

Hun gjentar oppfordringen om at alle passasjerer fra de to seilasene bør testes for corona.

- Vi har erfaring fra andre utbrudd på cruiseskip, at de kan bli store. Det er viktig at vi får kartlagt omfanget og stoppet videre smittespredning. Derfor er det så viktig at de som har vært om bord, går i karantene, og lar seg teste.

UTBRUDD: - Hovedprioriteten er å ta vare på crewet - både de som er smittet og ikke smittet. Også gjestene som har vært på skipet skal tas vare på, sier Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ber kommunene sende oversikt

FHI ber derfor samtlige kommuner som er rammet av utbruddet, om å sende inn oversikt over alle som er testet og hva resultatet ble.

- Dette gjelder både de kommunene vi allerede har kontaktet, og kommuner der passasjerer kan oppholde seg midlertidig, sier Vold.

Hun understreker at alle passasjerer, ikke bare de med symptomer, oppfordres til å la seg teste.

FHI ber folk sjekke nettsiden til kommunen de oppholder seg i for informasjon om hvordan de kan testes, eventuelt at man tar kontakt med kommunens coronatelefon, legevakta eller andre kontaktpunkter.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han er bekymret for smitteøkningen i samfunnet. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Ønsket varsling onsdag

FHI hadde et møte med skipslegen på Hurtigruten onsdag, og skulle ønske at selskapet da startet varslingsarbeidet.

Først fredag startet Hurtigruten arbeidet med å varsle passasjerene som hadde vært om bord på de to seilasene der deler av besetningen var smittet av coronaviruset.

Line Vold sier til NTB at de skulle ønske at Hurtigruten hadde startet varslingsarbeidet etter et møte mellom FHI og skipslegen på Roald Amundsen onsdag.

Da var det blitt avdekket at en passasjer på den første seilasen hadde testet positivt for coronavirus.

Vold sier FHI prioriterte å be Hurtigruten varsle de andre passasjerene på denne seilasen onsdag, og at det ikke ble diskutert om hvorvidt passasjerene på den andre seilasen også skulle settes i karantene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer